Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Alle ogen gericht op de bitcoin halving

Alle ogen gericht op de bitcoin halving

Alle ogen gericht op de bitcoin halving

zondag 18 februari 2024 - door Redactie

Midden of eind april zal de volgende halving doorgaan, waarbij de dagelijkse nieuwe voorraad aan bitcoin gehalveerd wordt.

Bij de start van bitcoin werd vastgelegd dat er in totaal maar 21 miljoen bitcoin in omloop zullen komen. Deze bitcoin komen vrij telkens er een nieuw block wordt gemaakt. In de begindagen werden miners beloond met 50 bitcoin per block, maar om de 210.000 blokken halveert deze beloning.

Momenteel krijgen mijners 6.25 bitcoin per block. Omdat er gemiddeld een block wordt gevonden om de tien minuten, gaat het over 900 bitcoin die er per etmaal bij komen. 

Wanneer de volgende halving juist zal doorgaan hangt af van hoe snel nieuwe blokken gevonden worden. Omdat dit dus gemiddeld tien minuten in beslag neemt, komt een bitcoin halving aftelklok al snel tot de conclusie dat de volgende halving ergens midden tot eind april 2024 zal doorgaan.

Halvering productie

Op het moment van de halving zal de dagelijkse productie verlaagd worden naar 450 bitcoin. Deze aanbodschok zou ook voor een schok in de prijzen kunnen zorgen, vooral omdat er zoveel vraag naar bitcoin is vanuit de recent gelanceerde ETF's.

De ETF van Blackrock kocht op vrijdag 15 februari bijvoorbeeld 6.440 bitcoin en Fidelity voegde 1.896 bitcoin toe. Zelfs met de outflows bij Grayscale, zo'n 3.398 bitcoin op vrijdag, is de vraag naar bitcoin momenteel massaal. Over alle ETF's heen was er vrijdag een netto inflow van maar liefst 9.292,9 bitcoin, ruim tien keer de dagelijkse productie.

Mijners

De halvering van de beloning per block is ook een aderlating voor de bitcoin miners. Zij zullen hun dagelijkse inkomsten zien halveren, als de prijs van bitcoin gelijk blijft tenminste. Sommige miners zullen een deel van hun apparatuur uitschakelen, omdat ze niet meer kunnen concurreren tegen de miners met de meest recente apparaten.

De halvering van de block reward betekent ook dat het duurder zal worden om één bitcoin te mijnen. Volgens Cantor Fitzgerald zal de productiekost voor één bitcoin na de halving gemiddeld oplopen naar 36.896 dollar voor de miner Cleanspark. Bij Argo Blockchain zou deze kost 62.276 dollar bedragen. Als de bitcoin koers dus niet hoger gaat, zullen verschillende miners met verlies geconfronteerd worden.

In het verleden was het zo dat er stevige koersstijgingen waren rond de halving en de maanden erna. Het is dus uitkijken of dit nu ook het geval zal zijn. Een mogelijke negatieve impact is bijvoorbeeld de hoge rente, maar de ETF's zorgen dan weer voor een mogelijke positieve impact.

Lees hier meer over bitcoin kopen of lees hier ons gratis bitcoin boek.

Bitcoin grafiek in euro

FinstAdvertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu