Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Uitstroom van bitcoin bij Grayscale ETF

Uitstroom van bitcoin bij Grayscale ETF

Uitstroom van bitcoin bij Grayscale ETF

woensdag 24 januari 2024 - door Redactie

Het omvormen van het gesloten Grayscale Bitcoin Trust tot een ETF zorgt voor een ware exodus.

Voor 11 januari, de dag waarop de bitcoin ETF's voor het eerst op de beurs beschikbaar waren, zat Grayscale op 619.162 bitcoin. Op 23 januari was dat al gedaald naar 536.694 bitcoin. Dat betekent dat er een outflow was van maar liefst 82.468 bitcoin uit GBTC.

Dat het Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) een cruciale rol gespeeld heeft in de implosie van verschillende partijen hebben we al eens besproken in het artikel 'Een diepe duik in het Genesis en DCG fiasco'.

Veel partijen zaten vast in GBTC, dat een tijdje zelfs met een korting tot -50% noteerde. Uitstappen betekende dan per saldo dat je bitcoin zou verkopen tegen de helft van de bitcoin koers. Veel partijen besloten daarom om te blijven zitten. Tegenover het dieptepunt zagen ze hun investering vrijwel maal zes gaan. De bitcoin koers ging ongeveer maal drie tegenover het dieptepunt en de korting van GBTC werd volledig weggewerkt, wat ook nog eens een verdubbeling betekende.

Een bekende partij die in GBTC vast zat was het gekapseisde FTX. De curatoren proberen natuurlijk zoveel mogelijk geld te recupereren en hebben gewacht tot het gesloten fonds werd omgevormd tot een ETF. Door de arbitragemogelijkheden van ETF's wisten ze namelijk dat de korting zou verdwijnen. Ze hebben dan ook meteen de koe bij de hoorns gevat en dumpten hun aandelen van GBTC op de markt, goed voor een opbrengst van zo'n 1 miljard dollar.

Ook andere bedrijven in Chapter 11 procedures zitten nog met GBTC aandelen, die ze maar al te graag in cash omzetten.

Hoge fees

Grayscale beheert momenteel nog meer dan 21 miljard dollar aan bitcoin en rekent hiervoor een fee aan van 1,5%. Dat betekent een jaarlijkse opbrengst van zo'n 300 miljoen dollar. Moedergroep DCG heeft dat geld nodig om openstaande schulden te kunnen afbetalen, ondermeer aan Gemini en Bitvavo. 

De vraag is natuurlijk of Grayscale deze fee zal kunnen blijven hanteren. Bij concurrenten Blackrock en Fidelity is de fee slechts 0,25%. Dat zet beleggers er misschien toe aan om hun GBTC stukken in te ruilen voor een andere spot bitcoin ETF, alhoewel er ook andere factoren mee spelen. Zo zorgt de omvang van GBTC voor voldoende liquiditeit, terwijl het verkopen van ETF's mogelijk ook een belasting impact heeft.

Netto inflow

Bij de andere ETF's was er een inflow van 109.047 bitcoin, waardoor de netto inflow in alle ETF's samen 26.579 bitcoin bedraagt.  Daarnaast komt ook de bitcoin halving in zicht. Historisch gezien zorgde het halveren van de dagelijkse bitcoin productie in de maanden na de halvings voor een

Lees hier meer over cryptomunten kopen.

Bitcoin grafiek in euro

FinstAdvertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu