Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > SEC staat dicht tegen goedkeuring spot bitcoin ETF's

SEC staat dicht tegen goedkeuring spot bitcoin ETF's

SEC staat dicht tegen goedkeuring spot bitcoin ETF's

woensdag 27 december 2023 - door Redactie

Begin 2024 zou de SEC zijn goedkeuring kunnen geven aan de spot bitcoin ETF's.

In het verleden keurde de SEC de aanvragen voor spot bitcoin ETF's steeds af, omdat er voor bitcoin geen centrale beurs bestaat waarop de instelling toezicht kan uitoefenen. Bitcoins kunnen werkelijk overal verhandeld worden, van gecentraliseerde grote exchanges tot obscure gedecentraliseerde exchanges, wat de SEC huiveringwekkend vond.

Futuresgebaseerde ETF's waren al langer goedgekeurd, maar dit gaat over de handel in papieren contracten. De uitgevers van deze ETF's hebben dan geen 'echte' bitcoin in bezit en verhandelen alleen contracten op de gereguleerde futuresmarkten.

De negatieve houding van de SEC weerhield grote Wall Street spelers er niet van om opnieuw aanvragen in te dienen voor een spot bitcoin ETF. Bij deze vorm van ETF's moeten de uitgevers wel degelijk bitcoin in bezit nemen. Partijen als Blackrock, Franklin Templeton, Fidelity, Valkyrie, Vaneck, Ark 21shares en Grayscale hebben aanvragen lopen. 

Vooral door de aanvraag van Blackrock zou het voor de SEC duidelijk geworden zijn dat ze deze keer de aanvragen niet zomaar zouden kunnen afkeuren. In het verleden kwamen de aanvragen vaak van spelers uit de crypto industrie en niet van partijen die de SEC al kent van andere ETF's.

Surveillance partners

De SEC keurde deze keer de aanvragen niet meteen af en ging in gesprek met de sector om tot een product te komen waar ze zich wel in kunnen vinden. Een belangrijke eerste stap was het aanduiden van een zogenaamde surveillance partner, een partij die zou instaan voor alle aan-en verkopen van bitcoin.

De meeste ETF aanvragers hebben hier voor Coinbase gekozen. Doordat de SEC toegang krijgt tot de Coinbase handelsdata zijn er geen vragen meer waar deze bitcoin juist vandaan komen. Obscure gedecentraliseerde exchanges worden op deze manier uitgesloten.

Cash redemptions

In de voorbije weken was er veel discussie over diverse punten en komma's in de aanvragen, maar ook over grotere problemen. Zo werd recent nog besloten om alleen maar 'cash redemptions' mogelijk te maken. Dat is in tegenstelling tot 'in-kind redemptions', waarbij grote Wall Street spelers bitcoin naar de ETF uitgever zouden kunnen brengen om vervolgens ETF deelbewijzen in ruil te krijgen. Of omgekeerd, door het inleveren van ETF deelbewijzen zouden ze bitcoin uit de ETF kunnen trekken.

Door de cash versie op te leggen is de SEC er zeker van dat andere financiële spelers hun handen van bitcoin zullen afhouden als ze toch in de ETF willen stappen. Een pensioenfonds zou dan alleen ETF deelbewijzen kunnen bemachtigen door bijvoorbeeld een miljoen dollar cash in te brengen. En het pensioenfonds zou op geen enkele manier de onderliggende bitcoin in handen kunnen krijgen wanneer ze uit de ETF willen stappen.

De deelbewijzen van de ETF zijn uiteraard gewoon verhandelbaar op de aandelenmarkt, dus voor de particuliere belegger maakt dit allemaal niet uit.

Schoon schip

Een ander opvallend feit gisteren was het ontslag van Barry Silbert als voorzitter bij Grayscale Investments. Ook zij hebben een aanvraag voor een ETF lopen. Ze willen het bekende GBTC fonds omzetten in een ETF, zodat klanten makkelijker kunnen instappen en uitstappen. Het GBTC fonds is nu een gesloten fonds en hierdoor wijkt de koers vaak sterk af van de waarde van de onderliggende bitcoin, omdat er geen arbitrage mogelijk is.

Tijdens het dieptepunt van de crypto winter noteerde GBTC met een discount van zo'n 50% en bracht het moedergroep DCG in nauwe schoentjes. Deze discount is ondertussen nagenoeg weggewerkt, wat hoopgevend is voor de vele partijen die geld moeten krijgen van DCG.

Door het kapseizen van Genesis is Barry Silbert een verbrand figuur, die de SEC waarschijnlijk liever niet te dicht in de buurt van een ETF emittent ziet. Lees hier meer over het Genesis en DCG fiasco.

Wat doet de goedkeuring van de bitcoin ETF's met de koers?

Als alle bezorgdheden van de SEC zijn weggenomen, dan is de kans groot dat er in januari al een goedkeuring komt voor de bitcoin ETF's. Waarnemers verwachten dat hierdoor miljarden aan kapitaal de bitcoin markt zullen instromen, waardoor sommigen forse stijgingen voorspellen.

Vermoedelijk zal een ETF wel degelijk een effect hebben, maar zal de instroom van vers geld geleidelijk aan gebeuren. Omdat de bitcoin koers mogelijk al opgelopen is in aanloop naar de goedkeuring, zou het ook een 'sell the news' event kunnen worden.

Lees hier meer over bitcoin kopen in Nederland.

Bitcoin grafiek in euro

FinstAdvertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu