Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Problemen met finaliteit op Ethereum blockchain

Problemen met finaliteit op Ethereum blockchain

Problemen met finaliteit op Ethereum blockchain

woensdag 17 mei 2023 - door Redactie

De Ethereum blockchain heeft vorige week op twee momenten problemen gehad met de finaliteit van blokken.

Finaliteit is een concept binnen blockchain dat weergeeft dat de inhoud van een block niet meer gewijzigd kan worden. Wanneer je bijvoorbeeld bitcoin verstuurt naar een exchange zal deze een bepaald aantal confirmations of bevestigingen vereisen, vooraleer je rekening bij de exchange aangepast wordt. In het geval van bitcoin wordt vaak 3 tot 7 blokken genomen. Bij elk block dat wordt toegevoegd verkleint de kans dat de inhoud van het block waarin jouw transactie zat nog gewijzigd kan worden.

In het geval van Ethereum wordt finaliteit doorgaans bereikt na zo'n 15 minuten, wanneer de meeste validators - zo'n twee derde van de totale stake - het block hebben goedgekeurd. Vanaf dat punt kunnen transacties niet meer gewijzigd of verwijderd worden. Vorige week donderdag en vrijdag waren er twee momenten waarop finaliteit niet bereikt werd. Transacties werden wel gewoon verwerkt, maar zonder finaliteit is er geen sluitende bevestiging, waardoor onzekerheid ontstaat.

Inactivity Leak

Voor de eerste keer werd zo de 'Inactivity Leak' geactiveerd, een procedure om de finaliteit op de chain weer te herstellen. Inactieve validators worden gestraft en verliezen telkens een deel van hun stake, om ze op deze manier aan te sporen om snel weer online te komen. Een groot deel van de validators was offline omdat ze met andere software werkten die aan het vastlopen was door een toevloed aan transacties. Er werden snel patches voorzien voor deze clients, zodat ze weer konden deelnemen aan het validatie proces.

Proof of stake

Ethereum schakelde in september 2022 over naar een ander consensus model. In plaats van Proof-of-Work, dat door bitcoin gebruikt wordt, wordt consensus nu bereikt door Proof-of-Stake. Dit vraagt veel minder elektriciteit, maar kampt dan weer met andere problemen. Omdat het over een volledig virtueel proces gaat is er veel meer code nodig om misbruiken te vermijden, waardoor de kans op bugs veel hoger wordt. De problemen met de finaliteit zijn hier een gevolg van.

Ethereum grafiek in euro

FinstAdvertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu