maandag 01 mei 2023 - door Steven Anthonis
First Republic Bank kwam eerder al in de problemen en het uitgedokterde reddingspakket bleek onvoldoende te zijn.
Door de ondergang van Silicon Valley Bank kwamen meerdere spelers in de problemen. Ook First Republic Bank had te lijden onder de sterk gestegen Amerikaanse rente, waardoor gekochte staatsobligaties met een lage rentevoet minder waard werden. Verder zat de bank op een groot pakket uitstaande leningen met een lage rentevoet. Hierdoor kelderde het vertrouwen van veel klanten, die besloten om hun geld weg te halen en te verplaatsen naar de echte grootbanken. Om overeind te kunnen blijven tijdens deze uitstroom van cash, werd er eerder al 30 miljard dollar samengebracht door grote Amerikaanse spelers. Het bleek echter uitstel van executie te zijn.
Vorige week raakte bekend dat er tijdens de eerste drie maanden van dit jaar maar liefst 100 miljard dollar van de rekeningen van First Republic Bank was weggestroomd. Meer dan 40% van het geld van klanten was zo al verdwenen, waardoor de liquiditeitsproblemen onhoudbaar werden.
De FDIC greep daarom in tijdens het weekend en nam de bank volledig over. JP Morgan heeft een bod gedaan van 10,6 miljard dollar en krijgt zo de meeste assets van First Republic Bank in handen. JP Morgan krijgt zo 92 miljard dollar aan deposito's onder beheer, 30 miljard dollar aan effecten en 173 miljard dollar aan leningen. De kantoren van First Republic Bank worden opnieuw geopend onder de vlag van JP Morgan.
De problemen met First Republic Bank tonen aan dat de centrale bank zich vastgereden heeft. Enerzijds moet de rente verhoogd worden om het hoofd te bieden aan de oplopende inflatie, anderzijds is de snelle verhoging nefast voor het banksysteem. De banken hebben immers massa's veilige staatsobligaties gekocht toen de rente laag stond. Door de hogere rente zijn deze obligaties op de markt nu minder waard, wat een probleem is voor banken die tot gedwongen verkopen moeten overgaan om liquiditeit te genereren. Zij boeken op dat moment grote verliezen en zien zo hun kapitaal verdampen.
Op zo'n twee maanden tijd zijn nu drie grote Amerikaanse banken overkop gegaan. Het is nu uitkijken of er nog meer slachtoffers gaan vallen.
Disclaimer: beleggen is altijd risicovol. Bescherm steeds jouw vermogen door risico's te spreiden.
Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".