Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Alameda Research wil geld terug van Grayscale Investments

Alameda Research wil geld terug van Grayscale Investments

Alameda Research wil geld terug van Grayscale Investments

dinsdag 07 maart 2023 - door Redactie

FTX CEO John Ray III, die het faillissement van FTX in goede banen probeert te leiden, tracht overal zoveel mogelijk geld te recupereren.

Alameda Research bezit meer dan 22 miljoen aandelen van het Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), dat momenteel met een discount noteert van zo'n 42%. Het spelletje waarbij Genesis geld uitleende aan hedge funds die speculeerden op een oplopende premium op GBTC, is één van de oorzaken van de diepe crypto winter. Dat deden we reeds uit de doeken in het artikel over Genesis en DCG.

Pas in februari 2021 begon GBTC met een discount te noteren tegenover de onderliggende waarde. Het fonds bezit voor zo'n 14 miljard dollar aan bitcoin, wat per aandeel uitkomt op meer dan 20 dollar. Toch worden de aandelen verhandeld voor minder dan 12 dollar. Dat komt omdat het over een gesloten fonds gaat waar geen arbitrage mogelijk is. Alameda Research spant nu een rechtszaak aan om Grayscale te dwingen met een oplossing te komen voor deze onderwaardering.

ETF

Grayscale probeert al een tijdje om het Grayscale Bitcoin Trust om te vormen naar een ETF. Hierbij zouden de bitcoin die in het fonds vastzitten opgevraagd kunnen worden om op de markt te verkopen, waardoor de koers van het aandeel GBTC ook snel richting de NAV (Net Asset Value) zou gaan. Alle investeerders zouden de waarde van deze aandelen dan vrijwel meteen zien verdubbelen, iets waar Alameda wil op aansturen.

Grayscale heeft trouwens een rechtszaak aangespannen tegen de SEC, omdat zij telkens de conversie naar een ETF hebben afgekeurd. Volgens waarnemers heeft Grayscale nu wel goede argumenten om een omzetting te verantwoorden.

De rechtszaak van Alameda Research onderstreept ook dat alle beleggers met verliezen opgezadeld zitten. Tegen een juiste koers zou Alameda meer dan 200 miljoen dollar extra kunnen krijgen voor zijn GBTC aandelen, wat uiteraard alle slachtoffers van de FTX ondergang ten goede komt. Mogelijk zorgt dit voor extra druk op de SEC.

Exorbitante fees

Alameda Research heeft ook Digital Currency Group en Barry Silbert gedagvaard, alsmede de Grayscale CEO Michael Sonnenshein. John Ray III beschuldigt Grayscale van het aanrekenen van exorbitante management fees op het fonds. Jaarlijks roomt Grayscale 2% af als vergoeding voor het beheren en bewaren van de bitcoin. De goud ETF GLD rekent bijvoorbeeld 0,40% aan per jaar.

FinstAdvertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu