Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Cijfers Coinbase tonen gemengd beeld

Cijfers Coinbase tonen gemengd beeld

Cijfers Coinbase tonen gemengd beeld

donderdag 23 februari 2023 - door Redactie

De exchange Coinbase deed het op sommige vlakken beter dan verwacht, maar incasseerde wel een verlies van 2,6 miljard dollar over geheel 2022.

In het vierde kwartaal realiseerde Coinbase een omzet van 629,1 miljoen dollar, wat beter was dan verwacht. Het verlies per aandeel kwam uit op 2,46 dollar en het aantal maandelijks actieve klanten daalde tot 8,3 miljoen.

Een exchange als Coinbase verdient geld op klanten die dollars omzetten in cryptomunten of omgekeerd. De omzet van dergelijke transacties kwam in het vierde kwartaal uit op 322 miljoen dollar. Het ging over een daling van 12% tegenover het vorige kwartaal, wat duidelijk maakt dat de crypto winter weegt op de transacties die Coinbase verwerkt.

Coinbase boekt echter nog omzet op andere manieren. De zogenaamde 'subscription and services' brachten 283 miljoen dollar op, een stijging van 34% tegenover het vorige kwartaal. Deze omzet is afkomstig van het aanbieden van staking diensten, kosten voor het bewaren van crypto voor institutionelen en rente inkomsten op USDC en de fiat saldo's van klanten.

De diversificatie van de omzet was echter onvoldoende om de crypto winter het hoofd te bieden. In 2021, in volle crypto bull market, boekte Coinbase nog een nettowinst van 3,6 miljard. Een schril contrast met het verlies van 2,6 miljard dat vorig jaar werd gerealiseerd.

Kostenbesparingen

De crypto winter zette Coinbase aan om fors te snijden in de kosten door veel personeel te ontslaan. "We blijven focussen op het beheersen van de kosten omdat we beperkte zichtbaarheid hebben op de inkomsten van transacties op onze exchange", klinkt het.

Wanneer het transactievolume dus weer aantrekt, zal Coinbase snel winst maken. In januari kwam de omzet van transacties trouwens al uit op 120 miljoen dollar, duidelijk ondersteund door de stijgende bitcoin koers.

Regulering

Een risico voor de crypto industrie is het ingrijpen van regulatoren, die het aanbieden van bepaalde diensten moeilijker of onmogelijk maken.

Coinbase denkt dat het goed geplaatst is om te profiteren van een strengere regelgevende omgeving. "We zijn weggebleven van producten met hefbomen en hanteren strenge voorwaarden voor het listen van cryptomunten. We werken niet als een market maker die tegen zijn klanten handelt en hebben geen eigen token uitgegeven", klinkt het.

Coinbase zou dan ook kunnen profiteren van de SEC die andere exchanges zoals Binance aanvalt.

Beurshuizen

Ook onder de beurshuizen is er een gemengd beeld, afhankelijk van hoe zwaar ze de risico's laten doorwegen in hun berekeningen. Wells Fargo bevestigde gisteren zijn verkoopadvies en geeft een koersdoel van 40 dollar, haast 35% onder slotkoers van 61,18 dollar van gisteren. Oppenheimer en JMP Securities geven dan weer koopadviezen en koersdoelen van respectievelijk $84 en $80, wat toch een opwaarts potentieel is van meer dan 30%. 

Leer meer over crypto in ons gratis bitcoin boek.

Grafiek van CoinbaseGratis e-book

Gratis boek: Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Gratis: het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken

  • * Virtuele munten, reële risico's. De enige garantie in crypto is het risico.Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu