Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Tether zit op meer dan 80% cash

Tether zit op meer dan 80% cash

Tether zit op meer dan 80% cash

maandag 13 februari 2023 - door Redactie

Uit nieuwe cijfers blijkt dat Tether meer onderpand bezit dan dat er USDT coins in omloop zijn.

Tether geeft de stablecoin USDT uit. Elke token zou moeten gedekt zijn door het equivalent in echte Amerikaanse dollars. In het verleden was er regelmatig onrust over de dekking van USDT, omdat Tether de dollars die het bezit had belegd in risicovolle bedrijfsobligaties.

Risico afgebouwd

Tether heeft de laatste jaren en maanden het risico systematisch afgebouwd. Uit de laatste cijfers blijkt dat Tether voor 82,13% in cash zit of cash equivalenten zoals geldmarktfondsen of US Treasury Bills. Dat zijn Amerikaanse staatsobligaties, wat zowat de meest liquide markt ter wereld is. Deze obligaties zouden dus op elk moment in cash kunnen worden omgezet.

Op het einde van 2022 beheerde Tether 67,04 miljard dollar aan activa, terwijl er 66,08 miljard USDT tokens in omloop waren. Tether heeft dus zo'n 930 miljoen dollar meer in kas dan wat het moet kunnen terugbetalen.

Cantor Fitzgerald

De portefeuille aan staatsobligaties, die zo'n 39 miljard dollar waard is, wordt beheerd door Cantor Fitzgerald, één van de bekende Wall Street spelers op de obligatiemarkt. Het is één van de 25 primary dealers die rechtstreeks met de Federal Reserve mag handelen. Door samen te werken met een bedrijf met een dergelijke reputatie, stijgt de geloofwaardigheid van Tether.

Winst stijgt sterk

Tether ziet zijn winstgevendheid sterk stijgen door de hogere rentevoeten. Daar waar staatsobligaties lange tijd niets opbrachten, is deze situatie nu helemaal veranderd. Daarnaast verdient Tether ook op bepaalde kosten die worden aangerekend. Wie bijvoorbeeld 100.000 USDT wil omruilen tegen echte dollars moet daar een kost van 1.000 dollar voor betalen.

Marketcap

De market cap van USDT piekte in mei 2022 op meer dan 83 miljard dollar. Door de crypto crisis begonnen grote partijen hun USDT tokens in te wisselen voor echte dollars, waardoor massaal geld wegvloeide uit Tether. De market cap daalde naar zo'n 65 miljard dollar, maar ondanks de onrust bleeft de USDT zijn koppeling aan de dollar bewaren.

Ondanks het opgepoetste imago lopen er wel nog steeds onderzoeken tegen Tether, omdat er in het verleden weleens gelogen werd over de dekking van de stablecoin. De huidige rapporten over de reserves worden opgesteld door BDO, een accounting firm die meespeelt met de grote jongens en net buiten de big four valt. Het gaat evenwel niet over echte audits, dus er blijven dan ook wat vragen rond de geloofwaardigheid van Tether.

Tether USDT grafiek in euro

FinstAdvertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu