Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > SEC klaagt Genesis en Gemini aan

SEC klaagt Genesis en Gemini aan

SEC klaagt Genesis en Gemini aan

vrijdag 13 januari 2023 - door Redactie

De Securities and Exchange Commission heeft zowel Genesis als Gemini aangeklaagd voor het ongeregistreerd aanbieden van effecten.

De vele media aandacht voor de hetze tussen Gemini en Genesis is ook de SEC opgevallen. Ze hebben het aanbod van beide partijen eindelijk onderzocht en zijn tot de vaststelling gekomen dat deze lending producten niet mochten verkocht worden aan Amerikaanse burgers, zonder over de nodige registratie te beschikken bij de SEC.

"Beleggers worden beschermd wanneer aanbieders van effecten zich aan de regels houden. Hierdoor komt er ook vertrouwen in de markt. Het gaat niet over iets optioneel, het is de wet", zegt SEC voorzitter Gary Gensler.

Tyler Winklevoss van Gemini liet weten teleurgesteld te zijn in de actie van de SEC, die komt op het moment dat schuldeisers proberen zoveel mogelijk geld te recupereren van Genesis. De timing van de SEC is inderdaad opmerkelijk te noemen.

Opvallend feit is wel dat de SEC het op de beurs genoteerde Coinbase terugfloot wanneer zij met Coinbase Lend een gelijkaardig product wilden lanceren. Coinbase moest noodgedwongen de plannen opbergen en blijft momenteel dus buiten schot in deze hele lending crisis.

Howey test

Om te bepalen of een product een 'security' is, wordt vaak gebruik gemaakt van de Howey test. Wanneer iemand geld investeert in een onderneming of project, in de verwachting om winst te maken door de inspanningen van diegene die het aanbod doet, gaat het over een effect. Geld uitlenen aan Coinbase of Gemini in ruil voor rente voldoet dus perfect aan deze voorwaarden.

Earn stopgezet

Gemini kondigde eerder deze week al aan dat ze het Earn product hebben stopgezet. Uit de reacties van gebruikers blijkt duidelijk dat ze niet goed op de hoogte waren van de risico's. Hoewel er in de kleine lettertjes van het Earn aanbod wel degelijk stond dat een belegger zijn ganse inleg kon kwijtspelen, werd dat niet zo transparant meegedeeld in de marketing van het product. Een aanklacht is dus altijd een kwestie van tijd geweest, maar komt nu voor Gemini en Genesis wel op het slechtst denkbare moment.

FinstAdvertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu