maandag 09 januari 2023 - door Redactie
Silvergate is een Amerikaanse bank die vooral werkt voor bedrijven die in de traditionele financiële sector niet welkom zijn, zoals bijvoorbeeld cryptocurrency exchanges.
Door de bullrun van 2021 in de crypto markten, kon ook Silvergate lange tijd mee surfen op het succes. Silvergate groeide uit van een kleine bank naar een grote speler in het crypto ecosysteem. Maar die positie staat momenteel onder druk. Zeker door de implosie van FTX, waar Silvergate nauwe banden mee onderhield.
In het laatste kwartaal van 2022 vroegen klanten zo'n 8,1 miljard dollar op bij Silvergate, omdat ze hun rekeningen leeghaalden uit vrees voor besmettingsgevaar van de FTX crisis. Silvergate moest activa verkopen om aan de opvragingen te kunnen voldoen. Er werd voor 5,2 miljard dollar aan schuldinstrumenten verkocht en Silvergate slikte daarop een verlies van 718 miljoen dollar. Dankzij de verkopen kon Silvergate wel liquide blijven.
Zo'n 150 milljoen dollar aan deposito's behoren toe aan klanten die ondertussen bankroet zijn. "We zien traders en market makers die gestopt zijn met hun business door de crypto winter en die nu al hun geld weer opgevraagd hebben", klinkt het.
Eind september beheerde Silvergate nog 11,9 miljard dollar voor klanten, eind december is dat gedaald naar 3,8 miljard dollar. Silvergate zegt dat ze nu nog 4,6 miljard dollar aan cash en cash equivalenten hebben, waardoor ze alle deposito's meteen zouden kunnen terug betalen. Daarnaast bezitten ze nog voor 5,6 miljard aan obligaties van de Amerikaanse overheid, waarvan een deel zal verkocht worden begin 2023.
Om het hoofd te kunnen bieden aan de crisis moet Silvergate ook snijden in de kosten. Zo'n 200 jobs zullen verdwijnen, wat overeenkomt met 40% van het totale personeelsbestand. De plannen om een eigen cryptomunt te lanceren worden opgeborgen en een investering van 196 miljoen dollar wordt afgeschreven. Silvergate had hiervoor activa overgenomen van het gestrande Diem project van Meta.
Silvergate wordt ondertussen ook onderzocht door de autoriteiten voor zijn rol in het FTX debacle. Klanten van deze exchange moesten immers geld overmaken op een bankrekening van Alameda Research, die aangehouden werd bij Silvergate. Van daar werd het geld dan versluisd naar FTX. Silvergate beweert dat ze niets fout hebben gedaan. "De klanten gaven de opdracht om geld te sturen naar Alameda Research en wij zorgden er gewoon voor dat het geld op een rekening met deze naam terecht kwam", klinkt het.
De aandelenkoers van Silvergate is het afgelopen jaar al flink onderuit gegaan en kreeg voorbije week een nieuwe opdoffer te verwerken. Tijdens de crypto bullrun tikte de aandelenkoers de 225 dollar aan, maar eind 2022 werd nog slechts 15 dollar betaald voor een aandeel. In navolging van het meest recente nieuws over de vele withdrawals viel de koers verder terug tot onder de 11 dollar. Tegenover de topkoers gaat het over een correctie van zo'n 95%.
Disclaimer: beleggen is altijd risicovol. Bescherm steeds jouw vermogen door risico's te spreiden.
Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".