Online beleggen

Waarschuwing

  • De waarde van uw virtuele munten kan sterk op en neer gaan, en het door u belegde bedrag kan integraal verloren gaan;
  • De virtuele munten zijn niet gedekt door de garantieregelingen voor bankdeposito’s;
  • Op de markt van de virtuele munten is geen enkel wettelijk mechanisme beschikbaar waarmee marktmanipulatie of misbruik van voorkennis kan worden vermeden;
  • De virtuele munten zijn volledig afhankelijk van een specifieke computertechnologie en -infrastructuur, die in bepaalde gevallen zeer recent ontwikkeld en nog onvoldoende getest kan zijn;
  • Bij verlies van de identificatiecode die of het wachtwoord dat toegang verleent tot de virtuele portefeuille waarin de virtuele munten zijn opgeslagen, zullen die munten definitief verloren zijn;
  • Virtuele munten worden thans beperkt als betaalmiddel aanvaard, en in de meeste landen bestaat er geen enkele wettelijke verplichting om ze te aanvaarden;
  • Voor meer informatie over de risico’s die aan een belegging in virtuele munten verbonden zijn, raden wij u aan de Wikifin-pagina ‘Wat is een cryptomunt?’ te lezen.

Je bent hier: Home > Nieuws > Chapter 11 voor bitcoin mijner Core Scientific

Chapter 11 voor bitcoin mijner Core Scientific

Chapter 11 voor bitcoin mijner Core Scientific

woensdag 21 december 2022 - door Redactie

Core Scientific, een bekende beursgenoteerde bitcoin mijner, zoekt bescherming tegen zijn schuldeisers.

Core Scientific had eerder al aangegeven dat ze met grote liquiditeitsproblemen zaten. Het bedrijf investeerde fors tijdens de bullrun en rekende hierbij op stijgende bitcoin koersen. In die periode leek iedereen er nog vanuit te gaan dat bitcoin vlotjes naar 100.000 of zelfs 250.000 dollar kon stijgen. Het tegendeel bleek waar: de bitcoin koers raakte niet boven de 70.000 dollar en begon daarna stevig te dalen. De lange crypto winter doet het bedrijf nu de das om. Bovendien is het duurder en moeilijker geworden om bitcoin te mijnen door de hogere electriciteitsprijzen en de hogere hashrate van het bitcoin netwerk.

Bij de beursgang in juli 2021 had Core Scientific een marktkapitalisatie van maar liefst 4,3 miljard dollar. Door de huidige problemen is de koers van het aandeel met zo'n 98% gedaald. De market cap bedraagt nog slechts 78 miljoen dollar nu.

Positieve cashflow

Core Scientific heeft nog steeds een positieve cashflow, maar het geld dat gegenereerd wordt is onvoldoende om de torenhoge leningen af te lossen. Door te kiezen voor het Chapter 11 koopt het bedrijf nu wat tijd om met de schuldeisers te onderhandelen. Dat is alvast ook het geloof van B. Riley, één van de grootste schuldeisers. Zij stopten Core Scientific vorige week nog 72 miljoen dollar toe om een faillissement te vermijden. 

B. Riley zegt dat de problemen begonnen zijn omdat Core Scientific veel investeerde zonder bitcoin te verkopen aan de hoge prijzen of zonder een vorm van hedging te voorzien, waarbij er zekerheid zou zijn aan welke prijzen ze bitcoin zouden kunnen verkopen. Als gevolg daarvan moesten alle gemijnde bitcoin verkocht worden aan lage koersen en dus tegen een hoog verlies.

Volgens B. Riley kan Core Scientific zelfs tegen een bitcoin koers van 18.000 dollar een EBITDA neerzetten van 140 miljoen dollar. Elke stijging van de bitcoin koers met 1.000 dollar zou voor 20 miljoen dollar aan extra EBITDA zorgen. Bij een herstel van de bitcoin koers zouden de huidige problemen al snel weer verdwijnen.

Grafiek van Core ScientificGratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op Beleggenonline


Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken »

  • * Virtuele munten, reële risico's. De enige garantie in crypto is het risico.Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu