Online beleggen

Waarschuwing

  • De waarde van uw virtuele munten kan sterk op en neer gaan, en het door u belegde bedrag kan integraal verloren gaan;
  • De virtuele munten zijn niet gedekt door de garantieregelingen voor bankdeposito’s;
  • Op de markt van de virtuele munten is geen enkel wettelijk mechanisme beschikbaar waarmee marktmanipulatie of misbruik van voorkennis kan worden vermeden;
  • De virtuele munten zijn volledig afhankelijk van een specifieke computertechnologie en -infrastructuur, die in bepaalde gevallen zeer recent ontwikkeld en nog onvoldoende getest kan zijn;
  • Bij verlies van de identificatiecode die of het wachtwoord dat toegang verleent tot de virtuele portefeuille waarin de virtuele munten zijn opgeslagen, zullen die munten definitief verloren zijn;
  • Virtuele munten worden thans beperkt als betaalmiddel aanvaard, en in de meeste landen bestaat er geen enkele wettelijke verplichting om ze te aanvaarden;
  • Voor meer informatie over de risico’s die aan een belegging in virtuele munten verbonden zijn, raden wij u aan de Wikifin-pagina ‘Wat is een cryptomunt?’ te lezen.

Deze website is gratis voor bezoekers. Om deze gratis dienst te kunnen aanbieden krijgen we een compensatie, commissie of advertentie vergoeding van de diensten of producten die op deze website vermeld worden.

Je bent hier: Home > Nieuws > Grootste bitcoin mijner in liquiditeitsproblemen

Grootste bitcoin mijner in liquiditeitsproblemen

Grootste bitcoin mijner in liquiditeitsproblemen

dinsdag 01 november 2022 - door Redactie

Core Scientific waarschuwt dat het in de komende weken niet langer aan zijn verplichtingen zal kunnen voldoen.

Het beursgenoteerde Core Scientific moest vorige week opbiechten dat het faillissement nadert. Het bedrijf heeft gezegd dat het de aflossing van schulden zal staken en dat het vermoedelijk tegen het einde van het jaar volledig zonder cash zal vallen.

De beurskoers van het aandeel crashte tot 20 dollarcent. In juli 2021 was het bedrijf nog zo'n 4,3 miljard dollar waard, maar ondertussen is de marktkapitalisatie verschrompeld tot zo'n 90 miljoen dollar.

Te zware investeringen

Om bitcoin te kunnen mijnen heeft Core Scientific veel geld geïnvesteerd in faciliteiten en nieuwe mining toestellen. Een andere grote kostenpost is uiteraard de elektriciteit, die door de energiecrisis fors duurder is geworden.

Core Scientific wordt nu een slachtoffer van de bitcoin koers die langer dan verwacht laag blijft. Het bedrijf moet namelijk de gemijnde bitcoin verkopen om aan dollars te geraken om leningen terug te betalen, personeel te betalen en elektriciteit te kopen.

Door de hoge bitcoin prijzen tijdens de bullrun hebben veel miners in een overmoedige bui te zware investeringen gedaan. Ze kochten nieuwe locaties om mining farms te bouwen en investeerden in mining toestellen. Het idee was namelijk dat de bitcoin koers verder zou blijven stijgen. De crash van de bitcoin koers brengt deze mijners nu in de problemen. Door de koersval brachten de gemijnde bitcoin niet genoeg geld meer op om alle kosten te betalen. De bitcoin die ze gedurende de bullrun opgespaard hadden zijn in veel gevallen ook al op de markt verkocht om aan liquiditeiten te komen. 

Perfecte storm

Core Scientific geeft toe dat het bedrijf de das wordt omgedaan door de cocktail van de lage bitcoin koers, duurdere elektriciteit, de stijgende hash rate van het bitcoin netwerk waardoor het moeilijk wordt om bitcoin te mijnen en daarbovenop nog eens de ondergang van Celsius. Deze laatste is namelijk miljoenen dollar schuldig aan Core Scientific.

Besmettingsgevaar

Wanneer een belangrijke speler omvalt is er altijd besmettingsgevaar dat andere partijen in de problemen kan brengen. Zo raakte al bekend dat het leenbedrijf BlockFi potentieel zo'n 80 miljoen dollar zou verliezen als Core Scientific failliet gaat. Het gaat evenwel over leningen met de bitcoin mining machines als onderpand, waardoor BlockFi het leenbedrag nog deels zou moeten kunnen recupereren.

Lees meer over mining in ons gratis bitcoin boek.

Grafiek van Core ScientificAdvertentie

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 190 digitale valuta* bij de grootste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken »

  • * Virtuele munten, reële risico's. De enige garantie in crypto is het risico.

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op Beleggenonline
Advertentie

Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu