Online beleggen

Waarschuwing

  • De waarde van uw virtuele munten kan sterk op en neer gaan, en het door u belegde bedrag kan integraal verloren gaan;
  • De virtuele munten zijn niet gedekt door de garantieregelingen voor bankdeposito’s;
  • Op de markt van de virtuele munten is geen enkel wettelijk mechanisme beschikbaar waarmee marktmanipulatie of misbruik van voorkennis kan worden vermeden;
  • De virtuele munten zijn volledig afhankelijk van een specifieke computertechnologie en -infrastructuur, die in bepaalde gevallen zeer recent ontwikkeld en nog onvoldoende getest kan zijn;
  • Bij verlies van de identificatiecode die of het wachtwoord dat toegang verleent tot de virtuele portefeuille waarin de virtuele munten zijn opgeslagen, zullen die munten definitief verloren zijn;
  • Virtuele munten worden thans beperkt als betaalmiddel aanvaard, en in de meeste landen bestaat er geen enkele wettelijke verplichting om ze te aanvaarden;
  • Voor meer informatie over de risico’s die aan een belegging in virtuele munten verbonden zijn, raden wij u aan de Wikifin-pagina ‘Wat is een cryptomunt?’ te lezen.

Deze website is gratis voor bezoekers. Om deze gratis dienst te kunnen aanbieden krijgen we een compensatie, commissie of advertentie vergoeding van de diensten of producten die op deze website vermeld worden.

Je bent hier: Home > Nieuws > Auditor Mazars wil niet meer werken voor Binance

Auditor Mazars wil niet meer werken voor Binance

Auditor Mazars wil niet meer werken voor Binance

zaterdag 17 december 2022 - door Redactie

Mazars laat weten dat het stopt met werken voor cryptobedrijven als Binance, Crypto.com en KuCoin.

Mazars Group is een internationaal audit bedrijf dat behoort tot de 'Mid Tier' firms zoals BDO en Grant Thornton. De bekendste namen in de accounting wereld zijn de 'Big Four' kantoren Deloitte, Ernst & Young (EY), KPMG, en PricewaterhouseCoopers (PwC). Het beursgenoteerde Coinbase werkt bijvoorbeeld samen met Deloitte. Door te werken met een Big Four kantoor krijgen de cijfers van Coinbase meer geloofwaardigheid.

Geen enkele van de Big Four kantoren wil samenwerken met Binance, onder andere omdat er geen duidelijke bedrijfsstructuur is. Het is nog altijd niet duidelijk vanuit welk land Binance effectief geleid wordt. In de voorbije jaren heeft Binance wel verschillende regionale vennootschappen opgericht om lokale vergunningen te kunnen bemachtigen, maar hoe dat allemaal past in de overkoepelende groep is erg onduidelijk.

Binance deed daarom beroep op Mazars om zijn cijfers na te kijken. Vorige week publiceerde Mazars een proof of reserves voor Binance, waarop veel kritiek kwam. Eerder hadden ze dit ook al gedaan voor Crypto.com en KuCoin. Met een dergelijk rapport wordt wel opgelijst tot welke wallets een exchange toegang heeft, maar informatie over mogelijke verplichtingen van de exchange ontbreekt omdat er geen traditionele audit van de ganse balans gedaan werd. Enkel een proof of reserves afleveren geeft dus maar beperkte informatie over de solvabiliteit van een exchange.

Geen audit

Door de massale persaandacht vreesde Mazars dat mogelijk toekomstige problemen van een exchange ook negatief zouden afstralen op het auditbedrijf. Daarom werd er besloten om zich helemaal terug te trekken uit de crypto sector. "Een proof of reserves rapporteert slechts beperkte bevindingen", onderstreept Mazars. "We stoppen nu met het verstrekken van dergelijke bewijzen vanwege bezorgdheid over hoe deze rapporten door het publiek worden geïnterpreteerd. Een proof of reserves is geen audit oordeel", klinkt het.

Binance zegt nu op zoek te gaan naar een nieuwe auditor, maar omwille van het gebrek aan transparantie is de kans groot dat geen enkele grote naam uit de audit wereld zich nog met de exchange wil verbinden.

Onder vuur

Het nieuws over de auditor die zich terugtrekt is een bijkomende klap voor Binance, dat sinds kort onder vuur ligt. Er zijn ondertussen ook heel wat vragen over de BNB token van Binance. Zo kwam aan het licht dat Mithril een deposit van 200.000 BNB tokens had moeten doen om zijn eigen token MITH op de Binance exchange te krijgen. MITH werd gedelist en Mithril vraagt nu het deposit van 200.000 BNB terug. Als Binance aan elke nieuwe token of cryptomunt vraagt om BNB te kopen vooraleer ze kunnen verhandeld worden op de exchange, dan wordt de BNB koers kunstmatig opgeblazen door meer 'shitcoins' op Binance te plaatsen. Op Twitter wordt al gesproken over CZasino, een samentrekking van casino en CZ, de topman van Binance.

Door de vele problemen met exchanges en tokens zijn er steeds meer partijen die voor bitcoin only kiezen en voor self-custody. Leer er meer over in onze gratis bitcoin cursus.

BNB grafiek in euroAdvertentie

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 190 digitale valuta* bij de grootste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken »

  • * Virtuele munten, reële risico's. De enige garantie in crypto is het risico.

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op Beleggenonline
Advertentie

Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu