Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Europa wil miljarden ophalen met belastingen op crypto

Europa wil miljarden ophalen met belastingen op crypto

Europa wil miljarden ophalen met belastingen op crypto

zondag 11 december 2022 - door Redactie

De Europese Commissie zal crypto exchanges verplichten om alle transacties te rapporteren, zodat er belastingen kunnen geïnd worden.

Volgens de Europese Commissie worden cryptomunten gebruikt als een ontsnappingsroute om belastingen te vermijden. Wanneer nationale overheden een beter zicht zouden hebben op al deze transacties, zou dit voor de Europese landen een bijkomende fiscale inkomst van wel 2,4 miljard euro betekenen, meent de Commissie.

Crypto exchanges zouden aan de fiscus verregaande informatie over al hun gebruikers moeten rapporteren. Het gaat over de identiteit en woonplaats van de gebruiker en alle transacties die gemaakt werden. Op die manier zou de nationale fiscus een zicht krijgen op de winsten die gerealiseerd worden, waarna de gebruiker belast zal worden op zijn inkomsten. Hoe er belast wordt is per land verschillend, het voorstel wil alleen voor een informatie uitwisseling zorgen.

Volgens de EU zouden de nieuwe regels een beperkte impact hebben op de cryptodienstverleners omdat ze toch al over deze informatie beschikken in hun systemen. De bijkomende compliance kosten worden geschat op 25 miljoen euro per jaar.

Gigantische berg aan data

Volgens het European Crypto Initiative, een sectorvereniging van cryptodienstverleners, onderschat de EU de compliance kosten enorm. Bovendien wijzen ze erop dat er gigantisch veel informatie moet uitgewisseld worden omdat er dagelijks gehandeld wordt op hun platformen. "Zijn de nationale belastingdiensten er wel op voorzien om al deze gegevens te verwerken en te interpreteren?", vragen ze zich af.

Afdwingbaar?

De nieuwe regels zijn niet alleen van toepassing op dienstverleners uit de EU, maar ook op offshore exchanges. Zelfs gedecentraliseerde exchanges worden geviseerd. Het is de bedoeling om alle informatie van Europese onderdanen binnen te krijgen, dus elke exchange die Europese klanten heeft zal informatie moeten doorseinen. Hoe de EU dit zal afdwingen is vooralsnog niet duidelijk.

Leer meer over bitcoin in ons gratis bitcoin boek.

Bitcoin grafiek in euro

FinstAdvertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu