Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Twee mannen uit Estland opgepakt wegens fraude met crypto

Twee mannen uit Estland opgepakt wegens fraude met crypto

Twee mannen uit Estland opgepakt wegens fraude met crypto

dinsdag 22 november 2022 - door Dylan

Twee 37-jarige Esten zijn in Estland opgepakt omdat ze betrokken zijn bij een enorme oplichtingszaak met crypto. Het Amerikaanse ministerie van Justitie meldt dat de twee mannen voor vermoedelijk 575 miljoen dollar schade hebben aangericht.

Volgens de Amerikanen zijn er honderdduizenden mensen gedupeerd geraakt.

HashFlare

Tussen 2015 en 2019 waren de verdachten actief. In die periode lieten ze hun slachtoffers een contract afsluiten met een zogenaamde dienst van de verdachten, genaamd HashFlare. Mensen die met de mannen in zee gingen huurden een deel van de capaciteit op de apparatuur van het bedrijf. Met die apparatuur zou crypto gecreëerd worden. Waar er geclaimd werd dat het met heel veel crypto, waaronder ook Bitcoin, zou gebeuren, gebeurde het in werkelijkheid niet. De justitie van de Verenigde Staten zegt dat de apparatuur die gebruikt werd daar ook niet toe in staat was. Daarmee kon slechts 1 procent van de beloofde hoeveelheid crypto gecreëerd worden.

Polybius

Gedupeerden uit onder andere de Verenigde Staten werden ook aangespoord om te investeren in een cryptobank genaamd Polybius. Later bleek dat het bedrijf helemaal niet bestond en dus werd het beloofde dividend ook niet uitbetaald. Als er gevraagd werd om het teruggeven van geld kregen de mensen niets of werden ze uitbetaald in crypto die gekocht was en niet gemined. In 2019 stopte HashFlare en werden de deuren definitief gesloten. 

Brievenbusfirma’s

Het geld dat de verdachten verdienden werd weggesluisd met behulp van zogenaamde brievenbusfirma’s. Het geld dat ze hadden ontvangen werd geïnvesteerd in vastgoed, dure auto’s en ook kochten ze er crypto mee voor hun eigen gebruik. Volgens de autoriteiten in de Verenigde Staten gaat het om een zaak met een ongekend grote omvang. De twee Esten kunnen een celstraf van 20 jaar verwachten. Ze zullen in de Verenigde Staten voor de rechter verschijnen.

Laat je niet vangen aan alle zwendel die er in crypto rondgaat. Leer meer over bitcoin in het boek Bitcoin en crypto uitgelegd.

FinstAdvertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu