Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Wat is een layer 0 blockchain en waarvoor gebruik je het?

Wat is een layer 0 blockchain en waarvoor gebruik je het?

Wat is een layer 0 blockchain en waarvoor gebruik je het?

vrijdag 04 november 2022 - door Matt

Veel crypto traders houden zich bezig met het volgen van layer 1 blockchains. Deze zijn volgens hen interessant omdat ze de basis voor veel applicaties en protocollen bieden.

Maar ze zien meestal één belangrijk kenmerk over het hoofd: vaak kunnen deze layer 1 blockchains niet met andere layer 1 blockchains samenwerken.

Layer 0 blockchains bieden de basis voor blockchain interoperabiliteit. En dat is ontzettend belangrijk voor de vooruitgang en verdere adoptie van de blockchaintechnologie. Laten we daarom eens gaan kijken naar wat layer 0 blockchains zijn, en hoe zij er voor kunnen zorgen dat blockchains steeds vaker ingezet gaan worden.

Wat is een layer 0 blockchain?

Een layer 0 blockchain is een blockchain-ecosysteem waar developers blockchains ontwikkelen en kunnen laten draaien. Hiermee bedoelen we dat de layer 0 blockchain voor de basis zorgt, waarna ontwikkelaars zelf op een eenvoudigere manier een eigen blockchain binnen het ecosysteem kunnen ontwikkelen. Het voordeel is dat het hierdoor makkelijker is om blockchain projecten op te zetten en met elkaar samen te laten werken. Ze werken namelijk al binnen hetzelfde ecosysteem.

Wat is het verschil tussen layer 1 en layer 0?

Een layer 1 blockchain is een losstaande blockchain met eigen nodes, consensus mechanismen en gebruikers. Een layer 0 blockchain is een ecosysteem waarbinnen nieuwe blockchains gebouwd kunnen worden. Deze nieuwe blockchains maken gebruik van de componenten die de layer 0 blockchain biedt.

Interoperabiliteit

Layer 0 blockchains dragen bij aan een betere interoperabiliteit. Met interoperabiliteit bedoelen we de samenwerking tussen blockchains. Vaak kunnen layer 1 blockchains namelijk niet met elkaar samenwerken. Dat komt doordat iedere blockchain een ander protocol, consensus mechanisme, programmeertaal, etc. gebruikt. Er moet dan een ‘blockchain bridge’ gebouwd worden om een communicatiekanaal tussen de layer 1 blockchains op te zetten en deze worden regelmatig gehackt.

Het nadeel van deze bridges is dat ze als applicatie op de layer 1 blockchain draaien. De bridges zijn dus afhankelijk van de layer 1 blockchain. De layer 1 blockchain kan echter prima zonder deze bridges draaien, al is er dan geen communicatie met andere blockchains mogelijk. 

Alle blockchains die binnen de layer 0 blockchain zijn gebouwd kunnen met elkaar samenwerken. Deze blockchains zijn dus interoperabel.

Dit is waarom layer 0 blockchains nodig zijn

Je zult jezelf misschien afvragen waarom layer 0 blockchains bijzonder en nodig zijn, wanneer we layer 1 blockchains met bridges aan elkaar kunnen verbinden. Daar hebben we een duidelijk antwoord op.

Het is belangrijk dat de interoperabiliteit van blockchains al bij de ontwikkeling op orde is. Bij een layer 0 blockchain wordt alles al op de juiste manier aangeleverd. Het is dus niet nodig om achteraf nog extra protocollen en applicaties op de blockchain te bouwen, zoals bridges. Deze applicaties lossen het probleem niet daadwerkelijk op, maar kun je eerder als een pleister op een wond zien.

Layer 0 blockchains leveren ook een Software Development Kit (SDK) voor de ontwikkelaars. Je kunt dit als een starterskit voor de ontwikkeling van blockchains zien. Met deze SDK wordt het voor ontwikkelaars makkelijker een blockchain binnen het ecosysteem op te zetten. Zo kunnen ze gebruik maken van vooraf geprogrammeerde protocollen, applicaties, netwerken, etc. Hierdoor kunnen ontwikkelaars zichzelf meer focussen op de unieke features van hun blockchain.

Conclusie

Een layer 1 blockchain draait op zichzelf en kan niet zomaar samenwerken met andere blockchains. Dit komt doordat blockchains losstaande systemen zijn die eigen protocollen, regels, nodes en programmeertalen gebruiken. We kunnen zeggen dat deze blockchains dus niet interoperabel zijn. Wel kunnen ze samenwerken wanneer je een bridge bovenop de layer 1 blockchains plaatst.

Layer 0 blockchains zijn ecosystemen waarbinnen ontwikkelaars een eigen layer 1 blockchain kunnen opzetten. Ook de ontwikkeling vindt binnen dit ecosysteem plaats, want de layer 0 blockchain biedt veelal een eigen Software Development Kit (SDK). Dit maakt het stukken makkelijker om een eigen chain te ontwikkelen. Het voordeel is dat de ontwikkelaars zich geen zorgen hoeven te maken over de nodes, het consensus mechanisme en de gebruikers: hier zorgt de layer 0 blockchain voor.

In plaats daarvan kunnen ontwikkelaars zich focussen op hun eigen applicatie of protocol. De chain die zij hiervoor ontwikkelen kunnen ze precies op hun eigen applicatie inrichten. Dit zorgt ervoor dat de applicatie of het protocol uiteindelijk veel beter werkt, omdat ontwikkelaars ook meer tijd kunnen spenderen aan de ontwikkeling hiervan. Een ander belangrijk voordeel is dat layer 0 blockchains de chains laat samenwerken. Dit komt ten goede van de interoperabiliteit.

Bitcoin grafiek in euro

FinstAdvertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu