Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Flinke verhoging van rente in de Verenigde Staten om de inflatie tegen te gaan

Flinke verhoging van rente in de Verenigde Staten om de inflatie tegen te gaan

Flinke verhoging van rente in de Verenigde Staten om de inflatie tegen te gaan

donderdag 03 november 2022 - door Dylan

Al voor de zesde keer in 2022 is in de Verenigde Staten de rente verhoogd om zo een poging te doen de inflatie tegen te gaan.

Voor de vierde keer op rij is de rente met 0,75 procentpunt verhoogd door de Amerikaanse centrale bank.

Economie belangrijk thema

De snelle stijging van de prijzen moet tegengegaan worden met deze nieuwe renteverhoging. De prijzen van voedsel stijgen bijvoorbeeld op het hoogste tempo sinds de jaren 70 en de lonen in het land blijven nog achter. Tijdens de tussentijdse verkiezingen die op het programma staan, zal de economie ook een van de belangrijke punten zijn. Het rentetarief in de VS zit nu tussen de 3,75 en 4 procent en wordt bepaald door de centrale bank van Amerika. Dat is het hoogste rentepercentage in 15 jaar tijd. In Europa werd onlangs de rente met 0,75 procentpunt verhoogd tot 1,5 procent. Het Europese rentepercentage ligt dus een aanzienlijk stuk lager.

Wereldwijd probleem

De inflatie is niet alleen in de Verenigde Staten een groot probleem. Wereldwijd proberen centrale banken op dit moment om de prijsstijgingen tegen te gaan. Hiervoor wordt met name de renteverhoging ingezet. Door de rente te verhogen wordt er gehoopt op een vermindering van de economische groei, waardoor de prijzen ook minder hard zullen stijgen. Tegelijkertijd moet de economische groei niet te ver geremd worden, want dan ligt het gevaar van een recessie op de loer. In Amerika is men zich ervan bewust dat de renteverhogingen wat pijn zullen gaan doen en dat mensen het op financieel vlak gaan merken. Een wat lagere economische groei moet op de koop toe genomen worden. 

Beurzen niet blij

Dat de rente verhoogd wordt, zorgt voor onvrede bij de aandelenbeurzen. Het lenen van geld wordt duurder voor bedrijven en dus komen de winsten onder druk te staan. De gedachten van lagere winsten zorgen weer voor dalingen van de koersen. Bovendien wordt het uitlenen van geld interessanter dan het investeren in aandelen door de stijging van de rente. Risicoloze staatsobligaties leveren nu ook opnieuw een aantrekkelijke rente op.

Opvallend is wel dat de bitcoin koers maar matig reageert op de renteverhogingen. Leer meer over cryptocurrency in onze gratis bitcoin cursus

FinstAdvertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu