Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Cardano voert Vasil hard fork door

Cardano voert Vasil hard fork door

Cardano voert Vasil hard fork door

vrijdag 23 september 2022 - door Redactie

Cardano heeft gisteren een belangrijke upgrade uitgevoerd, waardoor smart contracts efficiënter zullen werken.


Cardano gebruikt de eigen taal Plutus om smart contracts te programmeren. De Vasil upgrade brengt nu belangrijke upgrades aan met de introductie van Plutus V2, wat moet zorgen voor lagere transactiekosten en een snellere verwerking. Vanaf 27 september zullen deze nieuwe mogelijkheden kunnen gebruikt worden.

Met Plutus V2 zullen ontwikkelaars smart contracts kunnen bouwen die minder code bevatten. Hierdoor worden ze kleiner en kan alles sneller uitgevoerd worden.

Een andere belangrijke wijziging is de aanpassing van het 'unspent transaction output' model naar 'extended unspent transaction outputs'. Kort gezegd zal hiermee in de blockchain afgelezen worden wat het saldo van een bepaalde wallet is, zonder dat er nieuwe UTXO's moeten gemaakt worden. Hierdoor dalen de transactiekosten en verhoogt de snelheid. 

"Functionaliteit die we op deze manier buiten de blockchain kunnen houden zal Cardano beter schaalbaar maken", klinkt het. "Sommigen zien een blockchain als een platform waarop gebouwd kan worden, maar dat is niet de bedoeling. Het zijn logboeken die transacties bewaren", zegt ook Matthias Benkort, technisch directeur bij Cardano.

Veel vertraging

De Vasil upgrade heeft maanden vertraging opgelopen. Cardano wou deze eerst al in juni uitrollen, maar de lancering werd uitgesteld door bugs op een testnet.  Cardano bouwt momenteel ook aan een tweedelaagsoplossing, het zogenaamde Hydra head protocol. Hierbij worden transacties off-chain uitgevoerd om de snelheid op te voeren, terwijl de Cardano blockchain nog wel gebruikt wordt als settlement laag.

Cardano grafiek in euro

FinstAdvertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu