Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > ECB schakelt big tech in voor ontwikkeling digitale euro

ECB schakelt big tech in voor ontwikkeling digitale euro

ECB schakelt big tech in voor ontwikkeling digitale euro

dinsdag 20 september 2022 - door Redactie

De ECB bouwt verder aan een eigen CBDC en schakelt ondermeer de hulp in van Amazon en Worldline.

Een CBDC staat voor Central Bank Digital Currency en is een natte droom voor beleidsmakers. Het gaat over programmeerbaar geld waarmee het gedrag van de consument kan gestuurd worden. Tegenstanders waarschuwen daarom dat een CBDC de overheid teveel macht zal geven.

De ECB heeft nu vijf bedrijven geselecteerd die moeten helpen met de ontwikkeling van een digitale euro. Het gaat over een prototype en elk bedrijf zal instaan voor een bepaald deelaspect. Caixabank en Worldline zullen instaan voor de peer-to-peer betalingen, waarbij gebruikers onderling geld kunnen overmaken naar mekaar, zoals dat nu bijvoorbeeld mogelijk is met bitcoin. Amazon zal zich toeleggen op de integratie van e-commerce betalingen en EPI en Nexi moeten technologie voorzien om point-of-sale betalingen mogelijk te maken in winkels.

"Het prototype zal een belangrijk element zijn in het tweejarig onderzoeksproject dat nu loopt", laat de ECB weten. "In het eerste kwartaal van 2023 zal dit afgerond worden en zullen we onze bevindingen bekend maken", klinkt het.

Volgens ECB voorzitter Lagarde zal een digitale euro geen vervanging zijn voor cash geld maar zal het wel complementair zijn. Beide manieren zouden dus naast mekaar blijven bestaan. "Met een digitale euro krijg je een extra keuze om gemakkelijk te betalen", zei Lagarde nog.

Veel CBDC's in aantocht

Momenteel zouden 105 landen de mogelijkheden van CBDC's onderzoeken, terwijl er in enkele landen al proefprojecten lopen. China heeft bijvoorbeeld de digitale yuan al op relatief grote schaal uitgerold. Gevreesd wordt dat ze andere landen zullen verplichten om de internationale handel af te wikkelen in hun eigen CBDC, waarmee ze de macht van de dollar zouden ondermijnen. Er is dan ook een race aan de gang om zo snel mogelijk een digitale euro en dollar te lanceren.

Bitcoin grafiek in euroGratis nieuwsbrief

Schrijf in op onze gratis crypto nieuwsbrief

Elke week in jouw mailbox: een overzicht van het cryptocurrency nieuws en besprekingen van aandelen.
Ik geef toestemming om mijn e-mail te bewaren
* Disclaimer: er wordt geen informatie, noch financieel advies met betrekking tot online handelen aangeboden via deze mails.
 

Nederlandstalige Bitcoin conferentie

Future of Bitcoin

Populair op BeleggenonlineBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoekenBeleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (Belgiƫ)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu