Online beleggen

Waarschuwing

  • De waarde van uw virtuele munten kan sterk op en neer gaan, en het door u belegde bedrag kan integraal verloren gaan;
  • De virtuele munten zijn niet gedekt door de garantieregelingen voor bankdeposito’s;
  • Op de markt van de virtuele munten is geen enkel wettelijk mechanisme beschikbaar waarmee marktmanipulatie of misbruik van voorkennis kan worden vermeden;
  • De virtuele munten zijn volledig afhankelijk van een specifieke computertechnologie en -infrastructuur, die in bepaalde gevallen zeer recent ontwikkeld en nog onvoldoende getest kan zijn;
  • Bij verlies van de identificatiecode die of het wachtwoord dat toegang verleent tot de virtuele portefeuille waarin de virtuele munten zijn opgeslagen, zullen die munten definitief verloren zijn;
  • Virtuele munten worden thans beperkt als betaalmiddel aanvaard, en in de meeste landen bestaat er geen enkele wettelijke verplichting om ze te aanvaarden;
  • Voor meer informatie over de risico’s die aan een belegging in virtuele munten verbonden zijn, raden wij u aan de Wikifin-pagina ‘Wat is een cryptomunt?’ te lezen.

Je bent hier: Home > Nieuws > Activisten eisen ook een Merge bij Bitcoin

Activisten eisen ook een Merge bij Bitcoin

Activisten eisen ook een Merge bij Bitcoin

zondag 18 september 2022 - door Redactie

Ethereum verbruikt nu veel minder energie door een ander consensus model. Milieugroeperingen eisen ook een aanpassing bij Bitcoin.

Greenpeace pakte eerder dit jaar al uit met de campagne "Change the Code, Not the Climate", een oproep om ook het Bitcoin netwerk de overgang naar een duurzamer consensus mechanisme te laten maken. Deze campagne wordt nu opnieuw kracht bijgezet en er wordt 1 miljoen dollar uitgegeven aan advertenties. Tegelijk worden partijen als Fidelity Investments, Block en Paypal aangesproken om te helpen om Bitcoin te laten afstappen van Proof-of-Work.

Mijners zijn al elders actief

Dat een aanpassing van het consensus mechanisme van Ethereum uiteindelijk voor weinig besparingen op energie zorgt, blijkt uit de stijgende hashrate die we bij andere coins zien. Ethereum Classic zag de hashrate stijgen tot 210 TH/s, terwijl dit in 2021 nog vaak onder de 10 TH/s lag. De hashrate bij Ravencoin is ondertussen 16 TH/s, komende van minder dan 3 TH/s. Het nieuwe ETHW zit momenteel rond de 38 TH/s.

Deze cijfers suggereren dat de mijners hun activiteiten gewoon verlegd hebben naar een andere cryptomunt die nog wel op Proof-of-Work draait.

Vragen over decentralisatie

Uit de eerste bevindingen blijkt dat sinds de merge meer dan 40% van de nieuwe blokken gemaakt werden door twee adressen, die toebehoren aan Coinbase en Lido. Zo'n 30% van de staked ETH zit bij Coinbase, Kraken en Binance. Lido Finance tekent voor zo'n 31%. Hoewel deze partijen meestal werken in opdracht van kleine beleggers die hun ETH vast zetten, zorgt dit voor een centralisatie die blockchain liefhebbers niet graag zien. Het maakt het netwerk immers kwetsbaar voor censuur.

Echte Bitcoiners huiveren dan ook van het idee om Proof-of-Work op te geven, wat volgens hen het beste consensus model is om decentralisatie te bereiken. Bovendien geven zij aan dat bitcoin mining geen vuile industrie is. Met hun campagne zullen de activisten dus vooral het imago van bitcoin kunnen besmeuren bij mensen die niet in de industrie zitten.

Bitcoin grafiek in euroGratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op Beleggenonline


Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken »

  • * Virtuele munten, reële risico's. De enige garantie in crypto is het risico.Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu