Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Welke impact heeft de Merge op bitcoin?

Welke impact heeft de Merge op bitcoin?

Welke impact heeft de Merge op bitcoin?

zondag 11 september 2022 - door Redactie

Als Ethereum in de komende dagen een succesvolle Merge kan neerzetten en de overgang naar proof-of-stake maakt, zal het imago van bitcoin mogelijk verslechteren.

Vanuit politieke hoek worden regelmatig ballonnetjes opgelaten om het elektriciteit slurpende proof-of-work te verbieden, hoewel bitcoin mining ook ingezet kan worden om het elektriciteitsnetwerk te stabiliseren.

Proof-of-Work

Ethereum werkt momenteel ook nog met het proof-of-work consensus model, waarbij mining toestellen non stop een correcte hash moeten zoeken. De mijner die de correcte hash vindt zal beloond worden met nieuwe coins. Om deel te kunnen nemen aan het netwerk als mijner moet je dus werken: mining toestellen en elektriciteit inzetten om de juiste hash te kunnen vinden.

Een Bitmain Antminer S19 Pro heeft bijvoorbeeld een maximale hashrate van 110 Th/s. Een terahash betekent dat het toestel op 1 seconde 1.000.000.000.000 hashes kan berekenen. En gemiddeld gezien duurt het tien minuten vooraleer een block gemaakt wordt. Er wordt dus enorm veel werk geleverd om nieuwe blokken te kunnen maken en het vinden van een hash is dan ook het bewijs dat je het nodige werk hebt geleverd.

Proof-of-Stake

Bij proof-of-stake moet een validator een deel coins op zijn node vastzetten of staken. Hoe groter zijn stake, hoe meer kans hij zal maken om een nieuw block te mogen samenstellen en de beloning te ontvangen. Om deel te nemen als validator moet je dus niet werken zoals bij bitcoin, maar moet je bewijzen dat je een groot aantal coins in je bezit hebt. In het geval van Ethereum moeten validators minstens 32 ETH op hun node vastzetten. Afhankelijk van het aantal deelnemende nodes zullen validators een jaarlijkse return verdienen op hun inleg die momenteel zo'n 4 tot 6% bedraagt.

Energiebesparing

Omdat validators bij proof-of-stake geen hash moeten zoeken die aan een moeilijkheidsvoorwaarde voldoet, wordt de processor van de node gespaard en wordt er dus minder elektriciteit verbruikt. Bovendien wordt een block gemaakt door de specifieke validator die aangeduid wordt. Bij proof-of-work zijn alle mijners tegelijk de juiste hash aan het raden, waardoor alle processoren werk moeten leveren, terwijl maar één enkele mijner de block reward zal ontvangen. Tegenstanders van proof-of-work vinden dit een enorme verspilling van energie. Waarnemers schatten dat door de overstap naar proof-of-stake het elektriciteitsverbruik met 99,95% zal dalen.

Wat met bitcoin?

Als de Merge zonder problemen wordt uitgevoerd, zal Ethereum waarschijnlijk een streepje voor hebben bij regulatoren en milieu activisten. Bitcoin wordt zo misschien opgezadeld met het imago van een energieverspillend netwerk, wat de cryptomunt minder aantrekkelijk kan maken voor een deel van het publiek.

Ethereum kan mogelijk ook heel wat nieuwe institutionele beleggers aantrekken, die nu nog vinden dat crypto te vervuilend is. Bovendien kunnen zij via staking een aantrekkelijk rendement realiseren op hun investering, wat nu nog vaak als nadeel van cryptocurrency wordt genoemd. Bitcoin aanhouden levert net als goud aanhouden geen inkomen op, terwijl dat bij Ether weldra wel het geval zal zijn. Zelfs door het staken uit te besteden aan een exchange kan het rendement nog oplopen tot 4 of 5%.

Anderzijds is er veel meer code nodig om een proof-of-stake netwerk te draaien, waardoor er meer ruimte blijft voor fouten in de code. Mogelijk gaat Ethereum ook meer gecentraliseerd worden. Exchanges zullen aanbieden om jouw ether te staken, waardoor deze ETH op een node van de exchange terecht komt. En zo zouden we kunnen evolueren naar minder nodes die vooral gerund worden door gecentraliseerde partijen, die op hun beurt naar de pijpen van regulatoren zullen dansen. Dat zou meer risico betekenen op censuur en het weigeren van bepaalde transacties. Zo bekeken is bitcoin dan weer veel veiliger en onstopbaar door de autoriteiten. Bitcoin zal dan ook populair blijven bij mensen die decentralisatie belangrijk vinden.

Bitcoin grafiek in euro

FinstAdvertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu