Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Kan je verdienen aan dividend beleggen?

Kan je verdienen aan dividend beleggen?

Kan je verdienen aan dividend beleggen?

maandag 22 augustus 2022 - door Laurens

Nu de aandelenmarkten wat woeliger zijn, kiezen veel mensen voor aandelen die dividend uitbetalen.

Of dat al dan niet een slimme keuze is, daar gaan we in dit artikel niet op in. Wij willen je voornamelijk een blik geven op dividend beleggen in het algemeen. Voor je  het effectief overweegt, moet je zelf je eigen onderzoek voeren. Zoals elke belegging komt er ook risico bij beleggen in dividend aandelen

Wat is dividend beleggen?

Mensen die beleggen voor het dividend, kiezen aandelen die al jarenlang een bepaald dividend uitbetalen. Afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren, stel je voor jezelf een lijst op met factoren die je helpen om bepaalde aandelen te selecteren. Sommigen willen bijvoorbeeld dat de bedrijven waarin ze investeren al minimaal 10 jaar na elkaar hun dividend hebben opgetrokken. Zoals eerder aangehaald, hangt dat helemaal af van je eigen preferenties. Hiervoor bestaat geen vaste regel.

Iets anders waar vaak naar gekeken wordt, is het dividendrendement. Dit is heel makkelijk te berekenen, door het laatst uitgekeerde dividend te delen door de prijs van het aandeel. Dit is uiteraard in de veronderstelling dat het volgende dividend gelijk zal zijn aan het vorige. Je kunt uiteraard andere veronderstellingen maken op basis van je onderzoek. Dan pas je volgens die veronderstellingen het dividend aan en maak je de berekeningen opnieuw volgens diezelfde ratio. Een hoger dividendrendement lijkt vaak interessant, maar dat is het daarom niet altijd. Hoe meer dividend er namelijk wordt uitgekeerd, des te minder het bedrijf kan investeren. Ook hier weer geldt dat jouw persoonlijke voorkeuren bepalend zullen zijn.

Kan je eraan verdienen?

Net als aan alle investeringen, kan je ook aan dividend beleggen geld verdienen. Toch is het nooit zeker dat je effectief winst maakt. Meer zelfs, velen die hierin stappen maken verlies, doordat ze onvoldoende onderzoek doen.

Wie belegt in dividendaandelen moet er rekening mee houden dat ook de koers van het aandeel mee schommelt. Je kunt dan misschien wel een bedrijf vinden dat een vast dividend uitkeert, maar als de koers van het aandeel keldert, dan maak je alsnog (op korte termijn en eventueel ook op lange termijn) verlies. Net daarom is het uiterst belangrijk om de bedrijven waarin je investeert zorgvuldig te selecteren, net zoals je bij alle aandelen moet doen.

Dividend beleggen heeft ook wel een groot voordeel. Door te investeren in dividend aandelen, kan je genieten van de zogenaamde compound interest. Dit fenomeen staat ook gekend als de interest op de interest. Natuurlijk geldt dit wel enkel als je jouw dividend ook effectief herbelegt. Door dit vele jaren na elkaar te doen kan je een mooi rendement behalen, maar nogmaals dit is geen garantie. Je kunt net zo goed (al) je geld verliezen.

Conclusie

Dividend beleggen is voor bepaalde investeerders een mooie strategie, maar ze is niet voor iedereen geschikt. Doe steeds je eigen onderzoek en vraag alleen advies aan echte opgeleide professionals.

FinstAdvertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu