Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Portugese banken sluiten rekeningen van exchanges

Portugese banken sluiten rekeningen van exchanges

Portugese banken sluiten rekeningen van exchanges

zondag 07 augustus 2022 - door Redactie

Ten minste 3 crypto-handelsplatformen kunnen niet meer terecht bij Portugese banken voor een bankrekening.

De banken zijn namelijk bang voor mogelijke fraude en witwassen die op de rekeningen plaats kunnen vinden. 

Het cryptoplatform CriptoLoja is sinds deze week niet meer in staat om geld te bewaren in Portugese banken. Eerder werden handelsplatformen Mind the Coin en Luso Digital Assets al verboden om rekeningen te hebben bij de banken. 

Dit is een opvallende maatregel van de Portugese banken, aangezien de platformen legaal opereren in het land. De overheid is niet betrokken bij de besluitvorming. 

Criminele activiteiten

De Portugese banken vrezen dat de accounts van de cryptoplatformen worden gebruikt voor criminele activiteiten, zoals witwassen, belastingontduiking en fraude. 

De Centrale Bank van Portugal heeft licenties verleend aan de cryptoplatformen om te kunnen opereren en ze moeten zich dan ook aan de wetgeving houden. Commerciële banken kunnen echter zelf bepalen wie bij hen een rekening kan openen. Deze werken liever niet met bedrijven die de aandacht kunnen trekken van overheidsinstanties voor criminele onderzoeken. Dit kan namelijk leiden tot schade van hun reputatie. 

Dit betekent dat veel Portugese cryptoplatformen andere manieren moeten zoeken om transacties te kunnen maken. Dat zorgt voor veel overlast bij klanten, omdat betalingen nu langer de tijd nodig hebben. Ondanks de maatregelen die de platformen zelf toepassen om criminele activiteiten tegen te gaan, worden ze nog steeds als te riskant gezien.

Reactie cryptoplatformen

Portugese cryptoplatformen zitten met hun handen in het haar. Er kon hen geen nadrukkelijke reden gegeven worden voor het sluiten van de rekeningen. Er is namelijk geen bewijs van criminele activiteiten. De beslissingen zijn gebaseerd op speculaties en de slechte reputatie van cryptomunten bij het brede publiek door stemmingmakerij in de media. In tegenstelling tot wat veel mensen denken wordt crypto helemaal niet vaak gebruikt voor witwassen of criminele activiteiten, net omdat alle transacties publiek raadpleegbaar zijn. Volgens CipherTrace zijn slechts 0,5% van de bitcoin transacties te linken aan criminele activiteiten.

De CEO van CriptoLoja, Pedro Borges, gaf deze week aan dat hij het niet eens was met het besluit van de banken. Hij vindt dat banken de nieuwe technologie van crypto moeten omarmen om het land vooruit te kunnen helpen. 

Ook wordt niet begrepen dat de commerciële banken niet het advies van de Centrale Bank van Portugal opvolgen. Deze doet goed onderzoek naar bedrijven voordat het licenties verleent. De cryptoplatformen hopen nu op een wetswijziging die discriminatie bij commerciële banken tegengaat.

Bitcoin grafiek in euro

FinstAdvertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu