Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Bitcoin is ideaal voor surveillance

Bitcoin is ideaal voor surveillance

Bitcoin is ideaal voor surveillance

maandag 19 april 2021 - door Redactie

De blockchain technologie wordt momenteel veel te weinig geraadpleegd in forensisch onderzoek, zo zegt voormalig CIA directeur Michael Morell.

Bitcoin zou door overheden niet tegengewerkt moeten worden, maar juist omarmd worden, meent Morell. Hij schreef eerder deze maand een nieuw rapport: "An Analysis of Bitcoin's Use in Illicit Finance".

Bitcoin weinig gebruikt voor crimineel geld en witwassen

In tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt, vermijden slimme criminelen het gebruik van cryptomunten met een publiek raadpleegbare blockchain. 

CipherTrace schat dat criminele activiteiten zo'n 0,5% van het totaal aantal bitcoin transacties vertegenwoordigen. Volgens Chainalysis is de criminele activiteit onder alle cryptocurrencies beperkt tot zo'n 1% van alle transacties. In traditionele munten zoals euro of dollar zouden criminele transacties zo'n 2 tot 4% van het BBP bedragen. De meeste criminele activiteiten gebeuren dus via het traditionele banksysteem en niet via cryptocurrency.

Volgens Chainalysis zijn de twee meest voorkomende criminele activiteiten eenvoudige oplichtingspraktijken en aankopen op het dark web. De snelst groeiende categorie zijn ransomware attacks, waarbij computers van bedrijven geblokkeerd worden tot er losgeld betaald wordt. Slachtoffers moeten dan bitcoins kopen en overmaken aan het adres van de criminelen, waarna hun computers opnieuw vrijgegeven worden.

Blockchain is niet anoniem

"De analyse van blockchain transacties is een goede manier om criminelen op te sporen en te vangen", klinkt het.

Telkens wanneer er bitcoin verplaatst wordt van het ene naar het andere adres, wordt dat geregistreerd in een publieke blockchain, die iedereen vrij kan raadplegen. Wanneer een crimineel gevat wordt die transacties via bitcoin heeft uitgevoerd, kan uitgezocht worden van welke adressen hij cryptomunten kreeg of naar waar hij cryptomunten verstuurde. Wanneer een bepaald adres deze cryptomunten naar een exchange verstuurt om te verkopen, dan kan bij de exchange de identiteit van deze persoon opgevraagd worden. Bij vrijwel elke exchange moet je namelijk je identiteit bewijzen door je id card of iets dergelijks over te maken.

"Bitcoin transacties opvolgen is veel makkelijker dan illegale fondsen volgen die grenzen passeren via traditionele banken. Het is uiteraard veel gemakkelijker dan cash op te volgen", stelt het rapport.

Dankzij exchanges die zich houden aan de Know Your Customer (KYC) en Anti-Money Laundering (AML) regulering is het identificeren van criminelen een koud kunstje. Dat is uiteraard niet het geval bij gedecentraliseerde exchanges, waar geen bedrijf achter schuilgaat als centrale instelling. Daarom is het goed mogelijk dat overheden het verkeer naar dergelijke websites in de toekomst gaan proberen te blokkeren. Het dark web zal echter altijd blijven bestaan en het uitroeien hiervan is een illusie.

Privacy coins en mixers

Een ander probleem zijn de zogenaamde privacy coins zoals Monero, waarbij geldstromen niet makkelijk opgevolgd kunnen worden. Ook worden er vaak mixers gebruikt, waarbij transacties over veel verschillende adressen worden gestuurd, zodat het traceren moeilijk wordt. Maar ook hiervoor zijn oplossingen in de maak. Chainalysis kreeg bijvoorbeeld 625.000 dollar van de Amerikaanse overheid om software te maken die Monero transacties kan blootleggen. Ondertussen bestaat er ook software die gestolen bitcoins kan traceren die verschillende mixers gepasseerd zijn.

Waarom blijven mensen geloven dat bitcoin crimineel geld is?

Het rapport van Morell sluit af met de overmatige aandacht die er is voor bitcoin als crimineel geld. Dat komt ten eerste omdat bitcoin en blockchain nieuw zijn, waardoor de meeste mensen de technologie nog niet begrijpen en dus achterdochtig zijn.

Ten tweede zorgt slecht nieuws voor sterke headlines die lang blijven hangen. Verhalen over oplichting worden zo in het geheugen van het publiek en zelfs de journalisten gegrift, waardoor ze nog vaker negatief gaan schrijven over cryptocurrencies. Het brede publiek krijgt zo een totaal verkeerd beeld over cryptomunten.

Tenslotte vormen bitcoin en blockchain een disruptieve bedreiging voor de traditionele finance wereld, waarbij deze in eerste instantie de technologie proberen zwart te maken. Denk maar aan JP Morgan die bitcoin in 2017 bestempelde als fraude maar ondertussen wel een bitcoin mandje lanceerde. Bedrijven actief in de cryptocurrency wereld en de traditionele banken zullen dus beetje bij beetje meer verweven raken.

Bitcoin grafiek in euro

Finst



Advertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op Beleggenonline







Advertentie






Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu