Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Bitcoin als een inflatie hedge

Bitcoin als een inflatie hedge

Bitcoin als een inflatie hedge

zaterdag 11 juni 2022 - door Redactie

De St. Louis Federal Reserve publiceerde enkele interessante grafieken over de koopkracht van de dollar en bitcoin.

Op de blogpagina van de St. Louis Federal Reserve werden grafieken gepubliceerd waar je zelf kan op inzoomen of uitzoomen. Ze bekeken de prijs van een doos eieren tussen januari 2021 en mei 2022. Je kan duidelijk zien dat de eieren in dollar duurder werden in deze periode, wat dus de inflatie weergeeft. De goedkoopste eieren waren $1,47 en de duurste $2,52.

Bitcoin als een inflatie hedge

De prijs van eieren in dollar tussen januari 2021 en mei 2022

Vervolgens werd dezelfde oefening gemaakt, maar deze keer werden de eieren betaald in bitcoin, meer specifiek in satoshi's (de kleinste rekeneenheid van bitcoin (0.00000001 BTC).

 

Bitcoin als een inflatie hedge

De prijs van eieren in bitcoin tussen januari 2021 en mei 2022

De St. Louis Fed besluit vervolgens dat de prijs van eieren in bitcoin veel volatieler is. De goedkoopste eieren waren 2829 satoshi's en de duurste 6086 satoshi's. Daarnaast wordt nog gezegd dat er transactiekosten moeten betaald worden op de Bitcoin blockchain die hoog kunnen oplopen. Blijkbaar kent de St. Louis Fed het Lightning network niet waarmee je vrijwel gratis met bitcoin kan betalen.

Even uitzoomen

Wanneer we even uitzoomen op de grafiek dan krijgen we een heel ander beeld. Het aantal dollars dat je moest ophoesten om eieren te kopen lag relatief hoog in 2016, om vervolgens wat te dalen en min of meer constant te blijven. Vanaf 2021 zien we de prijs dan weer in een stijgende lijn gaan. 

Bitcoin als een inflatie hedge

De prijs van eieren in dollar tussen januari 2016 en mei 2022

Het aantal satoshi's dat je moest ophoesten om eieren te kopen toont de kracht van bitcoin als inflatie hedge. Waar dit begin 2016 nog 567.000 satoshi's was, is dit in mei 2022 slechts 9.000 satoshi's. 

Bitcoin als een inflatie hedge

De prijs van eieren in bitcoin tussen januari 2016 en mei 2022

Besluit

Bitcoin is op korte termijn erg volatiel en kan dus sterk in waarde schommelen. Wanneer we echter uitzoomen en meer dan 5 jaren in rekening brengen, dan zien we dat bitcoin in deze periode effectief een goed middel was om te beschermen tegen inflatie.

De vraag is nu uiteraard of dit binnen 5 jaren opnieuw het geval zal zijn. Wie in bitcoin gelooft, kan van de koerszwakte profiteren om meer sats te kopen. Lees hier meer over bitcoin kopen.

Bitcoin grafiek in euro

FinstAdvertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu