dinsdag 07 juni 2022 - door Redactie
De SEC onderzoekt Binance over het verkopen van securities zonder toestemming en Reuters zegt dat Binance geholpen heeft met het witwassen van miljarden dollars.
Het onderzoek van de SEC draait rond de ICO van de BNB token van Binance. In 2017 haalden cryptoprojecten geld op via zogenaamde initial coin offering, waarbij beleggers geld investeerden en in ruil tokens kregen. Binance bracht zo de BNB token op de markt, die dienst zou doen als utility token op het Binance platform. Je kan er bijvoorbeeld transactiekosten mee besparen.
Volgens de SEC zijn de meeste cryptomunten buiten bitcoin gewoon 'securities' en deze mogen niet verkocht worden aan het Amerikaans publiek. Er zou minstens één Amerikaan hebben deelgenomen aan de Binance ICO, waardoor de SEC mogelijk een zaak gaat opstarten tegen Binance.
Reuters publiceerde dan weer een verslag over allerlei criminele activiteiten zoals hackings, investeringsfraude, verkoop van drugs en dergelijke. Dit zou tussen 2017 en 2021 zo'n 2,35 miljard dollar hebben opgebracht. Dat geld zou volgens Reuters bij Binance beland zijn, waar het witgewassen zou zijn. In die periode was er bij Binance geen verplichte identificatie van de klanten en waren er geen controles om witwassen tegen te gaan.
Volgens Binance werd het artikel opgemaakt op basis van foutieve informatie. Volgens Patrick Hillmann van Binance gebruikt de exchange de juiste software om illegale fondsen tegen te houden en bestrijden ze samen met de politie criminele netwerken die crypto gebruiken.
Binance had in het verleden lak aan de regels en groeide sterk, tot de exchange wereldwijd de aandacht begon te trekken van regulatoren. Sindsdien probeert Binance zich in regel te stellen. Ook in Nederland loopt er een registratie aanvraag bij de DNB.
Disclaimer: beleggen is altijd risicovol. Bescherm steeds jouw vermogen door risico's te spreiden.
Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".