vrijdag 29 april 2022 - door Redactie
Het Afrikaanse land maakt van bitcoin een wettig betaalmiddel waarmee je kan betalen in winkels of waarmee je belastingen kan betalen.
De Centraal-Afrikaanse Republiek was volgens Wikipedia in 2017 het armste land ter wereld met een gemiddeld jaarlijks inkomen van amper 656 dollar. Het land is sinds 1960 onafhankelijk van Frankrijk maar werkt nog steeds met de CFA-frank. Deze munt wordt gebruikt in verschillende voormalige kolonies van Frankrijk en valt nog steeds onder controle van de Franse centrale bank.
De Centraal-Afrikaanse Republiek is het eerste land in Afrika dat bitcoin adopteert en is wereldwijd zelfs het tweede land na El Salvador, dat vorig jaar al bitcoin invoerde als betaalmiddel. "Wij zijn een moedig en visionair land", klopte de president van de Centraal-Afrikaanse Republiek zich op de borst.
Net zoals in El Salvador heeft het grootste deel van de bevolking geen toegang tot het banksysteem. Maar er is wel een belangrijk verschil: het gebruik van het internet is goed ingeburgerd in El Salvador, maar in de Centraal-Afrikaanse Republiek niet. Naar schatting heeft slechts 11,4% van de bevolking toegang tot het internet. Dat zal het gebruik van bitcoin dus niet erg makkelijk maken in het land.
De straatarme bevolking schiet dus niets op met de invoering van bitcoin als wettig betaalmiddel. Mogelijk is het een poging van de overheid om zich los te koppelen van de Europese invloed. De CFA-frank is immers gekoppeld aan de euro, waardoor de Europese inflatie ook naar Afrika geëxporteerd wordt. Door een deel van de reserves nu in bitcoin aan te houden, kan het land rijker worden als de waarde van de cryptomunt verder toeneemt. Dit kan echter verkeerd uitdraaien als de koers van bitcoin verder onder druk komt te staan.
Beleidsmakers in Panama bereiden wetgeving voor die bitcoin en 8 andere cryptomunten zouden reguleren als betaalmiddel om belastingen mee te betalen. "Panama wordt hierdoor een hub van innovatie in Latijns Amerika", zegt beleidsmaker Gabriel Silva. Het land zal net zoals El Salvador een eigen wallet lanceren.
Ook Mexico is momenteel bezig aan nieuwe bitcoin wetgeving. In het gebouw van de Senaat werd de voorbije week een bitcoin automaat geïnstalleerd. Mexico wil bekijken of het aanvaarden van bitcoin voor meer financiële inclusie kan zorgen. Zo'n 56% van de bevolking beschikt er niet over een bankrekening.
Lees hier meer over bitcoin kopen.
Disclaimer: beleggen is altijd risicovol. Bescherm steeds jouw vermogen door risico's te spreiden.
Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".