Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Europa stuurt aan op nieuwe crypto waakhond

Europa stuurt aan op nieuwe crypto waakhond

Europa stuurt aan op nieuwe crypto waakhond

donderdag 24 februari 2022 - door Redactie

De Europese Commissie zou in 2024 een nieuwe Europese waakhond willen oprichten, specifiek om het toezicht op crypto bedrijven uit te oefenen.

Volgens een verslag van Bloomberg zouden ondermeer Spanje, Nederland, Duitsland en Italië vragende partij zijn om het toezicht op de cryptocurrency sector onder te brengen bij de Anti-Money Laundering Authority (AMLA). Deze instelling werd vorig jaar al voorgesteld, maar zou pas in 2024 effectief opgericht worden. Pas tegen 2026 zou de waakhond volledig operationeel zijn.

De nieuwe waakhond moest in eerste instantie voorkomen dat er geld wordt witgewassen via het traditionele financiële systeem. De landen vermoeden nu dat er ook veel verdachte grensoverschrijdende transacties gebeuren via cryptocurrency exchanges. Gezien de sector boomt, neemt het volume van betalingen sterk toe.

Efficiëntie

Momenteel heeft elk land eigen toezichthouders die het witwassen van geld moeten bestrijden. Dat verloopt weinig efficiënt gezien het vaak over internationale transacties gaat. Een eengemaakte Europese instelling zou het controleproces dus moeten verbeteren. De AMLA zal de samenwerking tussen de nationale autoriteiten coördineren en zal ervoor zorgen dat de Europese wetgeving afgedwongen wordt.

Om alle transacties met cryptomunten volledig traceerbaar te maken, zou het anoniem gebruik van een hardware wallet bij een exchange niet meer mogelijk zijn. Wanneer je van een exchange geld zou sturen naar zo'n wallet, zal je waarschijnlijk moeten bewijzen dat je er ook effectief eigenaar van bent. 

Bitcoin grafiek in euro

FinstAdvertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu