vrijdag 07 januari 2022 - door Redactie
De publicatie van de notulen van de vorige Fed vergadering deed de tech en crypto markten schrikken.
De inflatie loopt ook in de VS op en de Fed gaf eerder reeds toe dat het niet meer over een tijdelijk fenomeen gaat. De centrale bank waarschuwde daarom vorige maand dat ze het beleid zal verstrakken, waarbij de rente in 2022 zal opgetrokken worden en waarbij het opkopen van obligaties wordt afgebouwd.
De publicatie van de notulen van de vergadering maakte deze week duidelijk dat er wel wat Fed bestuurders zijn die snel willen ingrijpen. Het plan is effectief om te stoppen met het kopen van obligaties tegen maart, waarna de rente verhoogd kan worden. James Bullard, de voorzitter van de Federal Reserve Bank of St. Louis, liet zopas nog weten dat in maart al een eerste renteverhoging zou kunnen volgen.
De taal die de Fed nu spreekt zou moeten helpen om de inflatieverwachtingen te temperen. Wanneer mensen een hogere inflatie verwachten, gaan ze ook eisen dat hun loon opgetrokken wordt, waardoor de hogere inflatie er effectief komt. Door te zeggen dat het beleid strenger zal worden, kan de Fed nu al een impact hebben op de ontwikkeling van de inflatie, zonder effectief al de rente te verhogen.
Door het expansieve monetaire beleid van de Fed klotste het geld overal rond, dat bovendien op zoek ging naar activa waarin nog rendement te realiseren valt. Een risicovrije overheidsobligatie leverde geen rendement meer op, dus kwam er een heuse risk-on fase waarbij aandelen gekocht werden van snelgroeiende techbedrijven en waarbij heel wat grote beleggers zelfs keken naar cryptomunten als bitcoin.
Als er binnenkort toch weer rendement te behalen valt met veiligere beleggingen zoals overheidsobligaties, dan zie je een risk-off fase op gang komen. Er komt een rotatie op gang, weg van tech en crypto en weer richting obligaties.
Een hogere rente maakt het voor techbedrijven bovendien ook duurder om geld te lenen. Heel wat startups zijn nog niet winstgevend en door de hogere kosten van leningen wordt het punt waarop winstgevendheid wordt bereikt vaak verder verschoven in de toekomst. Op die manier worden techbedrijven ook minder aantrekkelijk om in te beleggen. Bovendien komen zombiebedrijven die in leven bleven dankzij de nulrente vrij snel in de problemen in een periode van stijgende rentevoeten.
Lees meer: Komen er echt renteverhogingen?
Bitcoin wordt vaak bekeken als het digitale goud, als een hedge tegen inflatie of als een vluchthaven voor lakse centrale banken. Het grote geld in Wall Street heeft net om die reden ook in bitcoin belegd. Wanneer de Fed nu belooft de rente te verhogen, verliest bitcoin een stuk van zijn aantrekkingskracht. Daarnaast worden heel wat cryptomunten ook bekeken als risicovolle techbedrijven. Als er in de toekomst weer rendement te behalen valt met risicovrije activa, worden beleggingen in crypto weer afgebouwd door de grote investeerders.
De bitcoin koers kan dus verder onder druk komen te staan. Wie echter op lange termijn in bitcoin gelooft, kan van koerszwakte profiteren om een kleine positie in te nemen. Lees hier meer over bitcoin kopen.
Disclaimer: beleggen is altijd risicovol. Bescherm steeds jouw vermogen door risico's te spreiden.
Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".