Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > El Salvador bouwt 20 scholen met bitcoin winsten

El Salvador bouwt 20 scholen met bitcoin winsten

El Salvador bouwt 20 scholen met bitcoin winsten

zaterdag 06 november 2021 - door Redactie

President Nayib Bukele van El Salvador lacht - voorlopig - in zijn vuistje nu de bitcoin belegging van het land veel meer geld waard is.

El Salvador voerde in september de bitcoin als legaal betaalmiddel in. Het land kreeg waarschuwingen van het IMF dat zich zorgen maakte over de macroeconomische stabiliteit. Bitcoin invoeren als betaalmiddel is een experiment en door de hoge volatiliteit in de koersen vreesde het IMF dat dit nadelig zou uitpakken voor het land.

Buy the dip

Nayib Bukele was echter niet onder de indruk van het IMF en begon al snel bitcoin te kopen toen de koers in september onder druk kwam te staan. Hij kondigde dit steeds op Twitter aan. Recent werden er nog eens 420 bitcoin bijgekocht waardoor het land nu in totaal 1.120 bitcoin bezit.

Scholen

Bukele verklaarde deze week dat een deel van de bitcoin winsten gebruikt zullen worden om 20 nieuwe en volledig uitgeruste scholen te bouwen. Hij zei dit tijdens de eerste steenlegging van een dierenhospitaal, dat ook gefinancierd wordt met de bitcoin winsten.

Technisch gezien heeft El Salvador nog geen gerealiseerde bitcoin winsten. Wel heeft het land een fonds opgericht om te beleggen in bitcoin. Dat fonds kreeg 150 miljoen dollar als startwaarde waarmee het op regelmatige tijdstippen al bitcoin kocht. Door de waardestijging van deze belegging kunnen er nu dollars uitgegeven worden zonder de waarde van het fonds onder de 150 miljoen dollar te laten dalen.

Nieuwe lening van het IMF

El Salvador gaat nog gebukt onder schulden en zal vermoedelijk in november een nieuwe lening van het IMF krijgen. Volgens Douglas Rodriguez, topman van de centrale bank, zal bitcoin zelfs helpen om deze lening los te krijgen. "Bitcoin zal zijn reputatie als speculatieve asset verliezen en zal zich bewijzen als legitiem betaalsysteem. Door de bitcoin prijsstijging zal onze economie dit jaar 9% sterker groeien dan eerst verwacht", klinkt het.

Tot 2023 moet El Salvador geen grote bedragen op obligaties aflossen die in dollar geprijsd zijn. Toch wordt er gemikt op een bijkomende kredietlijn van 1,3 miljard dollar, om de toegang tot de financiƫle markten volgend jaar intact te houden. Het is nog afwachten of het IMF de argumenten van El Salvador en zijn excentrieke president wil volgen.

Bitcoin grafiek in euro

FinstAdvertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu