Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Wat zijn crypto betaalkaarten, en welke zijn er?

Wat zijn crypto betaalkaarten, en welke zijn er?

Wat zijn crypto betaalkaarten, en welke zijn er?

vrijdag 15 oktober 2021 - door Redactie

Wie cryptocurrencies bezit botst op een aantal problemen. Eén van deze problemen is de moeilijkheid om cryptocurrencies in de echte wereld uit te geven.

Eerder stonden de meeste mensen afkerig tegenover het idee om cryptocurrencies te aanvaarden, maar nu vallen ze er toch voor. Denk aan grote spelers als Expedia (via Coinbase), Burger King (via de app), Microsoft, Wikipedia (voor donaties) of Twitch (leider in het streamen van videogames). Zij accepteren nu al bijvoorbeeld betalingen met cryptocurrencies. Recent rolde Twitter ook bitcoin Lightning betalen uit, waardoor gebruikers razendsnel fooien naar gelijk waar ter wereld kunnen sturen.

Ook in Nederland en België accepteren steeds meer bedrijven cryptocurrency, waaronder bijvoorbeeld bars, e-commerce en hostingbedrijven. Deze groeiende adoptie is echter nog niet sterk genoeg om deze digitale valuta overal vlot te kunnen uitgeven. Daarom zien we ook steeds meer uitgevers van speciale crypto betaalkaarten.

Wat is een crypto betaalkaart en hoe werkt deze?

Een crypto betaalkaart is eigenlijk een prepaid creditcard of een debitcard waarmee je kunt betalen met crypto. Op het eerste gezicht werken deze betaalkaarten hetzelfde als gewone betaalkaarten. Je kunt er namelijk geld mee pinnen, maar ook direct mee betalen bij een pinapparaat.

Aangezien cryptovaluta als Bitcoin niet door een entiteit wordt gecontroleerd, zijn het de tussenpersonen die de kloof tussen crypto wallets en de reguliere economie moeten overbruggen. De verkoper zal er trouwens helemaal niets van merken, gezien hij via de creditcard gewoon een bedrag in euro zal ontvangen.

Technisch gezien zijn er twee mogelijkheden. Ofwel wordt bij een betaling in euro in de winkel automatisch het juiste bedrag van een gekoppelde crypto wallet gehaald. De website waar jij een crypto card hebt aangevraagd zal de bitcoins automatisch verkopen, omzetten in euro zodat vervolgens de winkelier hiermee betaald kan worden. In dat geval gaat het over een debit card. De andere mogelijkheid is dat je de creditcard vooraf moet opladen met een bedrag naar keuze. Dat kan je uiteraard doen vanaf bijvoorbeeld een bitcoin of ether wallet of gelijk welke andere cryptomunt die op de website van jouw crypto card aanvaard wordt.

Waarom een crypto credit card gebruiken?

De belangrijkste reden om een crypto creditcard te gebruiken is omwille van het gemak. Stel dat je een mooie winst hebt gerealiseerd met jouw cryptomunten en dat je dit bedrag graag wil cashen. Wanneer je een grote som geld van een crypto exchange weer overmaakt naar de bank, dan is de kans groot dat de bank deze transactie gaat blokkeren of tenminste om meer informatie zal vragen. Banken vrezen namelijk dat deze transacties iets met witwassen te maken hebben. In sommige gevallen zullen ze jouw bankrekening zelfs helemaal blokkeren of misschien zelfs opzeggen.

Een crypto creditcard is dus een uitstekende manier om lastige banken te vermijden bij het uitcashen. Je gebruikt jouw cryptocurrency wallet om de kaart op te laden en kan vervolgens betalen in de supermarkt, restaurants, hotels, webshops of je kan er zelfs grote reizen mee financieren. Bijna alle uitgaven die je dagelijks doet kan je met een dergelijke kaart betalen. Op die manier moet je het geld op jouw bankrekening niet aanspreken en zal je het saldo op jouw bankrekening zien aandikken. Dat spaargeld kan je vervolgens gebruiken om andere grote uitgaven te financieren, zoals bijvoorbeeld een nieuwe wagen of zelfs vastgoed.

Nadelen

Er zijn echter ook nadelen verbonden aan het gebruik van dit soort kaarten. Ten eerste delegeer je vaak de controle over je tegoeden aan de dienst van derden waarbij je jouw tegoeden in bewaring hebt gegeven. Ten tweede zijn er aan dit soort diensten kosten verbonden, waarvan sommige niet onaanzienlijk zijn. Voor elke omzetting van cryptocurrencies in fiat en vice versa worden immers kosten aangerekend en deze kunnen verschillen per aanbieder. Daarnaast kan er een maandelijkse fee worden aangerekend of kan er zelfs een extra kost worden ingehouden om de kaart op te laden.

Een bijkomend nadeel is dat niet elk type kaart overal aanvaard zal worden. Sommige winkels aanvaarden bijvoorbeeld wel de Visa debit cards, maar niet de prepaid creditcards. Bij andere winkels is het dan weer net andersom. Om op zoveel mogelijk plaatsen te kunnen betalen is het dan ook aan te raden om een debit card en prepaid creditcard te hebben van twee verschillende aanbieders. Bijvoorbeeld een kaart van Bitpanda en ook een kaart van Cryptopay.

Cashback

Natuurlijk zijn er ook verschillende voordelen verbonden aan het gebruik van crypto betaalkaarten. De meeste aanbieders bieden bijvoorbeeld cashback wanneer je gebruik maakt van hun betaalkaart. Wanneer je in de winkel een aankoop doet van 100 euro, krijg je bijvoorbeeld 2% terug gestort. Je ontvangt dan 2 euro, maar meestal wel in de crypto tokens van het platform in kwestie. En de koers daarvan kan uiteraard flink fluctueren.

Een ander voordeel doet zich voor wanneer je in het buitenland betaalt. Via een traditionele bankkaart kunnen er hoge kosten verbonden zijn aan het pinnen van geld in een ander continent. Met een crypto betaalkaart zijn deze kosten overal ter wereld hetzelfde, en kunnen hierdoor soms fors lager uitvallen.

Welke crypto betaalkaarten zijn er?

Zoals we eerder al schreven zijn er veel partijen actief in deze markt. We lijsten een paar bekende cards op.

Bitpanda

Bitpanda is een Europese exchange die een Visa card uitgeeft. Net zoals bij de andere aanbieders kan je de kaart gebruiken dankzij het saldo van jouw crypto wallets. Bij Bitpanda kan je evenwel ook fysiek goud of zilver aan de kaart koppelen.

Je kan bij Bitpanda kiezen welke wallet je als standaard en welke je als backup aan de kaart wil koppelen. In de app kan je dit op elk moment wijzigen. Denk je dat de cryptocurrency koersen gaan stijgen, dan zou je hier voor bitcoin of ether als standaard betaalmiddel kunnen kiezen. Denk je dat de cryptocurrency koersen gaan dalen, dan zou je cryptomunten kunnen omzetten in een stablecoin zoals USDC en deze aan je kaart koppelen. Op dit manier zal de waarde van je wallet minder schommelen. Uiteraard schommelt de eurodollar wisselkoers ook, maar doorgaans veel minder sterk dan bijvoorbeeld de bitcoin/euro koers. Bij Bitpanda kan je trouwens ook gewoon je euro wallet aan de kaart koppelen.

De kaart is gratis aan te vragen en er zijn ook geen maandelijkse kosten. Wanneer je 5.000 BEST bezit, de zogenaamde Bitpanda EcoSystem Token, kan je 0,5% tot 2% cashback per transactie krijgen, dat zelfs wordt uitbetaald in bitcoin. De BEST koers noteert op moment van schrijven onder de 1 euro, dus om van deze cashbacks te kunnen genieten moet je wel veel geld investeren.

De Bitpanda kaart is een Visa debit card, hierdoor wordt deze kaart op de meeste plaatsen vlot aanvaard wordt. Sommige webshops staan bijvoorbeeld het gebruikt van een prepaid Visa kaart niet toe. Het gaat over een debit card omdat deze rechtstreeks aan een cryptocurrency wallet wordt gekoppeld. Staat er niet genoeg geld op deze wallet, dan kan de transactie niet doorgaan.

De Visa debit card van Bitpanda is in euro en kan je bijvoorbeeld ook aan Paypal koppelen, zodat je in nog meer webshops kan betalen. Bij sommige andere kaarten durft dat weleens fout lopen, afhankelijk van het land waar ze uitgegeven zijn. Paypal zet sommige kaarten bijvoorbeeld standaard in GBP en dan moet je nog eens extra wisselkoerskosten betalen om ponden naar euro's om te wisselen. Dit is het geval bij de Cryptopay creditcards.

Cryptopay

Een prepaid kaart uit het VK is Cryptopay. Je hebt hier de keuze uit Bitcoin, Ether, USDT, USDC en 20 andere cryptomunten. Cryptopay rekent een maandelijkse kost aan van 1 euro en ook om de kaart op te laden wordt 1% fee ingehouden. Daarnaast moet er nog een fee van 1% betaald worden voor de omzetting van fiat naar crypto of omgekeerd en zijn er geen cashbacks voorzien.

Cryptopay is dus een dure aanbieder, maar telt toch heel wat tevreden gebruikers. De opbrengsten van deze fees worden trouwens verdeeld onder de token houders. Cryptopay keert maandelijks 10% van zijn omzet uit aan iedereen die tokens bezit en deze vergoeding wordt uitbetaald in ether. De opbrengsten van september werden recent verdeeld: per 100 CPAY tokens kreeg je haast €0,18 uitbetaald in ETH. Op jaarbasis komt dit neer op meer dan 2 euro, terwijl je 100 CPAY tokens koopt voor zo'n 8 euro. Dit komt per saldo neer op een jaarlijkse opbrengst van 25% op jouw inleg.

Een eigenschap van de Cryptopay kaart is dat de cryptomunten bij het opladen meteen in euro worden omgezet. Je hebt dan voortaan een euro saldo op deze kaart staan. Het is dus een manier om jouw cryptomunten in euro om te zetten wanneer je bijvoorbeeld een daling van de koersen verwacht. 

Uniek bij Cryptopay zijn verder de hoge limieten. Zo kan je tot wel 30.000 euro in 1 transactie met deze kaart betalen.

Binance

In Nederland en België is Binance een van de meest gebruikte crypto exchanges. Het is daarom extra fijn dat je ook bij een exchange die je al gebruikt een betaalkaart kunt aanvragen. Deze kaart is direct gekoppeld aan jouw Binance wallet. Via de app kun je instellen welke cryptocurrencies je aan de kaart wilt koppelen.

Het gebruik en de aanvraag van de Binance betaalkaart is geheel gratis. Er zijn verschillende niveaus die je als gebruiker kunt bereiken. Het niveau wordt bepaald op basis van de BNB tokens die je bezit. Hoe meer BNB, hoe hoger de cashback. Deze begint op 0,1% en eindigt op 8%. Voor deze 8% cashback heb je maar liefst 600 BNB nodig, dit is aan de huidige koersen ongeveer 240.000 euro. Voor 2% cashback moet je 1 BNB aanhouden, toch zo’n 400 euro momenteel.

Coinbase

Coinbase is natuurlijk één van de bekendste en meest gebruikte crypto exchanges. Het beperkte zich eerst tot Bitcoin alleen, maar heeft zich al enige tijd opengesteld voor een aardige reeks cryptocurrencies, en wil zijn activiteiten verder uitbreiden met de distributie van een VISA betaalkaart. Deze betaalkaart was eerst alleen verkrijgbaar in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Sinds kort is het ook mogelijk om de betaalkaart in België en Nederland aan te vragen.

Ondanks de voordelen die de kaart biedt door het gebruik van cryptocurrencies sterk te vereenvoudigen, heeft de Coinbase-kaart het nadeel vrij duur te zijn: de kaart kost €4,95 bij de uitgifte van de kaart, en Coinbase rekent 2,49% aan van het bedrag van elke uitgevoerde transactie.

Wirex

Wirex biedt al jaren een complete oplossing voor cryptocurrency-gebruikers door hen een zeer veelzijdige rekening aan te bieden. Deze is in staat om drie fiat valuta's (£, € en $) te beheren, maar ook verschillende cryptovaluta’s, zoals Bitcoin en Ethereum. In de eerste plaats is het duidelijk in het belang om een opslagplatform voor zijn cryptocurrencies aan te bieden, een echte veilige wallet, ook al is deze vorm van veiligheid niet te vergelijken met een cold wallet.

De VISA-kaart die je aan de Wirex-rekening kan koppelen kost geen geld, en je krijgt 0,5% cashback wanneer je de kaart in een winkel gebruikt. Deze rewards worden uitbetaald in de WXT token.

Het is ook mogelijk om een betalend abonnement af te sluiten. Wanneer je 10 euro per maand betaalt, krijg je in winkels en webwinkels 1% cashback. Ook zul je maandelijks aanbiedingen ontvangen, en krijg je een rente van 4% op je WXT tokens. Het duurste abonnement kost 30 euro per maand. Hierbij ontvang je 12% spaarrente over je WTX saldo, 2% cashback in winkels en webwinkels, maar ook speciale aanbiedingen die alleen voor dit abonnementstype beschikbaar zijn.

Crypto.com

Het in 2016 opgerichte bedrijf uit Monaco heeft zijn project geleidelijk, stap voor stap, ontwikkeld door eerst zijn eigen cryptocurrencies, CRO en MCO, te lanceren. Vervolgens gingen ze een partnerschap aan met VISA om opname-/betaalkaarten te kunnen aanbieden en tegelijkertijd regelmatig fondsen te werven. Het was in juli 2018 dat de structuur echt van start ging door de domeinnaam Crypto.com te kopen. Een jaar later werd de eerste VISA-kaart van de groep in de Verenigde Staten gelanceerd, en daarna was ook Europa aan de beurt. Het doel is uiteraard om te concurreren met Coinbase of Binance door in de eerste plaats op te vallen door zijn grote flexibiliteit.

In tegenstelling tot de meeste van haar concurrenten, staat Crypto.com het gebruik van 7 fiat valuta's toe: naast £, € en $, kun je ook werken in Australische, Canadese of Singaporese dollars, evenals in yen. Daarbij worden er meer dan 50 verschillende cryptocurrencies geaccepteerd. Een flexibiliteit die veel meer vrijheid bij transacties en veel vaker wisselen tussen valuta's mogelijk maakt.

Wanneer je een kaart aanvraagt, krijg je een welkom-bonus van 25 dollar. Vervolgens zijn er verschillende abonnementen die je kunt kiezen:

  • Midnight Blue: deze kaart is gratis ,van plastic gemaakt, en je ontvangt 1% cashback in de in CRO token.
  • Ruby Steel: deze kaart is van metaal gemaakt, je krijgt 2% cashback en een terugbetaling van jouw Spotify-abonnement in CRO tokens. Je moet wel 1000 CRO in je bezit hebben om in aanmerking te komen voor deze kaart.
  • Jade Green: je moet 10.000 CRO staken om voor deze kaart in aanmerking te komen. Je krijgt 3% cashback op je uitgaven en een terugbetaling van jouw Spotify en Netflix abonnement in CRO tokens.

Bitcoin grafiek in euroGratis nieuwsbrief

Schrijf in op onze gratis crypto nieuwsbrief

Elke week in jouw mailbox: een overzicht van het cryptocurrency nieuws en besprekingen van aandelen.
Ik geef toestemming om mijn e-mail te bewaren
* Disclaimer: er wordt geen informatie, noch financieel advies met betrekking tot online handelen aangeboden via deze mails.
 

Nederlandstalige Bitcoin conferentie

Future of Bitcoin

Populair op BeleggenonlineBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoekenBeleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu