Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Wat zijn crypto betaalkaarten, en welke zijn er?

Wat zijn crypto betaalkaarten, en welke zijn er?

Wat zijn crypto betaalkaarten, en welke zijn er?

vrijdag 15 oktober 2021 - door Redactie

Wie cryptocurrencies bezit botst op een aantal problemen. Eén van deze problemen is de moeilijkheid om cryptocurrencies in de echte wereld uit te geven.

Eerder stonden de meeste mensen afkerig tegenover het idee om cryptocurrencies te aanvaarden, maar nu vallen ze er toch voor. Denk aan grote spelers als Expedia (via Coinbase), Burger King (via de app), Microsoft, Wikipedia (voor donaties) of Twitch (leider in het streamen van videogames). Zij accepteren nu al bijvoorbeeld betalingen met cryptocurrencies. Recent rolde Twitter ook bitcoin Lightning betalen uit, waardoor gebruikers razendsnel fooien naar gelijk waar ter wereld kunnen sturen.

Ook in Nederland accepteren steeds meer bedrijven cryptocurrency, waaronder bijvoorbeeld bars, e-commerce en hostingbedrijven. Deze groeiende adoptie is echter nog niet sterk genoeg om deze digitale valuta overal vlot te kunnen uitgeven. Daarom zien we ook steeds meer uitgevers van speciale crypto betaalkaarten.

Wat is een crypto betaalkaart en hoe werkt deze?

Een crypto betaalkaart is eigenlijk een prepaid creditcard of een debitcard waarmee je kunt betalen met crypto. Op het eerste gezicht werken deze betaalkaarten hetzelfde als gewone betaalkaarten. Je kunt er namelijk geld mee pinnen, maar ook direct mee betalen bij een pinapparaat.

Aangezien cryptovaluta als Bitcoin niet door een entiteit wordt gecontroleerd, zijn het de tussenpersonen die de kloof tussen crypto wallets en de reguliere economie moeten overbruggen. De verkoper zal er trouwens helemaal niets van merken, gezien hij via de creditcard gewoon een bedrag in euro zal ontvangen.

Technisch gezien zijn er twee mogelijkheden. Ofwel wordt bij een betaling in euro in de winkel automatisch het juiste bedrag van een gekoppelde crypto wallet gehaald. De website waar jij een crypto card hebt aangevraagd zal de bitcoins automatisch verkopen, omzetten in euro zodat vervolgens de winkelier hiermee betaald kan worden. In dat geval gaat het over een debit card. De andere mogelijkheid is dat je de creditcard vooraf moet opladen met een bedrag naar keuze. Dat kan je uiteraard doen vanaf bijvoorbeeld een bitcoin of ether wallet of gelijk welke andere cryptomunt die op de website van jouw crypto card aanvaard wordt.

Waarom een crypto credit card gebruiken?

De belangrijkste reden om een crypto creditcard te gebruiken is omwille van het gemak. Stel dat je winst hebt gerealiseerd met jouw cryptomunten en dat je dit bedrag graag wil cashen. Wanneer je een grote som geld van een crypto exchange weer overmaakt naar de bank, dan is de kans groot dat de bank deze transactie gaat blokkeren of tenminste om meer informatie zal vragen. Banken vrezen namelijk dat deze transacties iets met witwassen te maken hebben. In sommige gevallen zullen ze jouw bankrekening zelfs helemaal blokkeren of misschien zelfs opzeggen.

Een crypto creditcard is dus een uitstekende manier om lastige banken te vermijden bij het uitcashen. Je gebruikt jouw cryptocurrency wallet om de kaart op te laden en kan vervolgens betalen in de supermarkt, restaurants, hotels, webshops of je kan er zelfs grote reizen mee financieren. Bijna alle uitgaven die je dagelijks doet kan je met een dergelijke kaart betalen. Op die manier moet je het geld op jouw bankrekening niet aanspreken en zal je het saldo op jouw bankrekening zien aandikken. Dat spaargeld kan je vervolgens gebruiken om andere grote uitgaven te financieren, zoals bijvoorbeeld een nieuwe wagen.

Nadelen

Er zijn echter ook nadelen verbonden aan het gebruik van dit soort kaarten. Ten eerste delegeer je vaak de controle over je tegoeden aan de dienst van derden waarbij je jouw tegoeden in bewaring hebt gegeven. Ten tweede zijn er aan dit soort diensten kosten verbonden, waarvan sommige niet onaanzienlijk zijn. Voor elke omzetting van cryptocurrencies in fiat en vice versa worden immers kosten aangerekend en deze kunnen verschillen per aanbieder. Daarnaast kan er een maandelijkse fee worden aangerekend of kan er zelfs een extra kost worden ingehouden om de kaart op te laden.

Een bijkomend nadeel is dat niet elk type kaart overal aanvaard zal worden. Sommige winkels aanvaarden bijvoorbeeld wel de Visa debit cards, maar niet de prepaid creditcards. Bij andere winkels is het dan weer net andersom. Om op zoveel mogelijk plaatsen te kunnen betalen is het dan ook aan te raden om een debit card en prepaid creditcard te hebben van twee verschillende aanbieders.

Cashback

Natuurlijk zijn er ook verschillende voordelen verbonden aan het gebruik van crypto betaalkaarten. Heel wat aanbieders bieden bijvoorbeeld cashback aan wanneer je gebruik maakt van hun betaalkaart, hoewel de vraag daarbij altijd is of zo'n vorm van beloning wel houdbaar blijft. Wanneer je in de winkel een aankoop doet van 100 euro, krijg je bijvoorbeeld 2% terug gestort. Je ontvangt dan 2 euro, maar meestal wel in de crypto tokens van het platform in kwestie. En de koers daarvan kan uiteraard flink fluctueren.

Een ander voordeel doet zich voor wanneer je in het buitenland betaalt. Via een traditionele bankkaart kunnen er hoge kosten verbonden zijn aan het pinnen van geld in een ander continent. Met een crypto betaalkaart zijn deze kosten overal ter wereld hetzelfde, en kunnen hierdoor soms fors lager uitvallen.

Bitcoin grafiek in euro

FinstAdvertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu