Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Wat is het verschil tussen cryptomunten en tokens?

Wat is het verschil tussen cryptomunten en tokens?

Wat is het verschil tussen cryptomunten en tokens?

zaterdag 02 oktober 2021

De woorden munt en token zijn zeer gebruikelijke termen in de wereld van cryptocurrencies om de verschillende digitale valuta’s aan te duiden die je zou kunnen tegenkomen. Toch worden deze begrippen vaak door elkaar gebruikt.

Het is echter wel mogelijk een min of meer duidelijk onderscheid te maken tussen de twee begrippen. We zullen je in dit artikel vertellen waarom veel mensen deze twee begrippen door elkaar halen, en wat nu daadwerkelijk het verschil is tussen cryptomunten en tokens.

Waar komt de verwarring tussen deze begrippen vandaan?

De termen ‘munt’ en ‘token’ zijn in gebruik genomen om te verwijzen naar digitale rekeneenheden in de vorm van cryptocurrencies. Toch is het gebruik ervan enigszins verwarrend: zoals in de inleiding van dit artikel is vermeld, worden de termen munt en token vrij gemakkelijk door elkaar gehaald. Sommige mensen zullen bijvoorbeeld de term Initial Coin Offering (ICO) gebruiken om te verwijzen naar de voorverkoop van digitale eenheden die zij later tokens zullen noemen.

In het bijzonder heeft het woord ‘munt’ verschillende betekenissen gekregen. In de eerste plaats kan het verwijzen naar geld in de algemene zin (zoals in de euro) of naar een eenheid van dat geld (zoals in ‘één euro’). Dit is bijzonder duidelijk in het geval van Bitcoin (BTC): zo kan worden gezegd dat men ‘Bitcoin heeft gebruikt om te betalen’ of ‘twee Bitcoins heeft betaald om een auto te kopen’. Bovendien worden de woorden ‘munt’ of ‘token’ soms in dezelfde context gebruikt (‘ik heb een aantal USDC-munten gekocht’).

Ten tweede kan een munt ook een technische betekenis hebben en een UTXO (Unspent Transaction Output, wat een klein deel overgebleven tokens of munten betekent) aanduiden. Zoals een cryptocurrency-munt van een bedrag dat wordt bepaald door een transactie: ‘een munt van 12.546 satoshis’. Dit is de betekenis die het woord heeft in de Electrum-wallet bijvoorbeeld.

Tot slot, om de verwarring nog groter te maken, kan een munt verwijzen naar het hele systeem dat de munt ondersteunt. Deze verwarring wordt nog versterkt door het feit dat de eerste cryptocurrency-protocollen allemaal dezelfde naam hadden als rekeneenheid: Bitcoin en bitcoin, Litecoin en litecoin, Dogecoin en dogecoin, etc.

Het is dus niet gek dat mensen deze begrippen door elkaar gebruiken. Toch worden deze begrippen soms in de verkeerde context gebruikt, terwijl het eigenlijk niet heel erg lastig is om het verschil te begrijpen.

Wat is het verschil tussen cryptomunten en tokens?

Wanneer we naar de website van CoinMarketCap kijken, is dit volgens hen het verschil tussen cryptomunten en tokens:

“Een coin (munt) is een cryptocurrency die onafhankelijk kan opereren. Een token is een digitale eenheid die is ontworpen met het oog op het nut ervan, en die toegang verschaft tot en het gebruik mogelijk maakt van een groter crypto-economisch systeem. Het hoeft op zichzelf geen ‘store of value’ te zijn, maar is zo gemaakt dat er een toepassing omheen kan worden ontwikkeld.

We kunnen hieruit opmaken dat een munt een ‘native unit’ van een crypto-economisch systeem is. Dat wil zeggen dat het een eenheid is die op hetzelfde moment als het systeem wordt geboren en waarvan het bestaan essentieel is voor het voortbestaan van het systeem in kwestie.

In deze categorie vinden we BTC, die als basis dient voor Bitcoin door transactiekosten te betalen en miners te belonen die hun rekenkracht gebruiken om het netwerk te beveiligen. We vinden er ook ETH, dat als brandstof dient voor het Ethereum-ecosysteem. Ten slotte zal XRP worden gebruikt om te betalen voor vergoedingen op het Ripple-netwerk.

Het is belangrijk om aan te geven dat zo’n crypto-economisch systeem afhankelijk kan zijn van meerdere rekeneenheden, en dat er dus meerdere munten voor één systeem kunnen zijn. Neem als voorbeeld het Neo protocol, dat twee native units heeft:

 • NEO (vroeger AntShares genoemd), welke een aandeel vertegenwoordigt dat het recht geeft om deel te nemen aan het consensus algoritme (DPoS), te stemmen in het interne bestuurssysteem en dividenden te ontvangen in de vorm van neogas;
 • Neogas of gas (vroeger bekend als AntCoin), dat dient als de brandstof van het platform door de betaling van transactiekosten mogelijk te maken. Dit moet niet verward moet worden met het gas van Ethereum, dat een andere werking heeft.

Aan de andere kant van het onderscheid vinden we het token, dat een ‘niet-inheemse’ digitale eenheid is die zich ontwikkelt in het ecosysteem. Ook is het ecosysteem niet afhankelijk van een token om te kunnen functioneren. Met ‘niet-inheemse’ bedoelen we dat een token niet vanaf het begin aanwezig is. Tokens worden altijd later nog toegevoegd aan het ecosysteem. Munten worden dat daarentegen niet.

Voorbeelden van tokens

Zoals je wellicht weet, is het mogelijk voor gebruikers om tokens uit te geven op een bestaande blockchain. Zo vinden we in deze categorie:

 • Tether USD (USDT), die draait op de Bitcoin-blockchain dankzij het Omni metaprotocol.
 • Basic Attention Token (BAT), dat een ERC-20 token is dat draait op de blockchain van Ethereum.
 • CryptoKitties, welke gebruik maken van het ERC-721 protocol en als non-fungible tokens draaien op de blockchain van Ethereum.
 • BitTorrent Token (BTT), dat een TRC-10 token is op de TRON-blockchain.
 • Spice Token (SPICE), welke verhandeld wordt op Bitcoin Cash.

Waar worden tokens voor gebruikt?

Deze niet-inheemse tokens worden gewoonlijk uitgegeven om specifieke rollen te vervullen. Dit zijn een aantal van de rollen waar je aan zou kunnen denken:

 • Een token kan worden gebruikt als onderdeel van een gedecentraliseerde applicatie (dApps). Denk hierbij aan tokens die worden gebruikt voor applicaties als iExec's RLC of Augur.
 • Het kan dienen als een opslagplaats van waarde door een echt actief te vertegenwoordigen. Denk hierbij aan stablecoins zoals Dai, USDC, Tether Gold.
 • Het kan de rol hebben van een financieel product (aandeel, obligatie, aandeel in een grondstof, etc.). Dit kan door een bestaand effect te vertegenwoordigen of door het effect zelf te zijn (meestal uitgegeven in een STO). Een Maker Token (MKR) is bijvoorbeeld een aandeel in de gelijknamige DAO.

Fungible vs. Non-Fungible Tokens (NFT’s)

Omdat er verschillende soorten tokens zijn, wordt het ook niet makkelijker om gebruik te maken van de juiste begrippen. We hebben het hier niet over verschillende tokens in de zin van naam, maar in de technische achtergrond. Het grootste verschil ligt tussen fungible en non-fungible tokens (NFT’s).

Fungible tokens

We spreken over fungible tokens wanneer alle tokens aan elkaar gelijk zijn. Dit kunnen we vergelijken met een euromunt of -biljet. Wanneer jij aan een vriend een briefje van 5 euro uitleent, verwacht jij die 5 euro natuurlijk weer terug. Echter, het maakt je niet uit of het ook daadwerkelijk precies datzelfde briefje is dat je terugkrijgt. Wanneer je een ander briefje van 5 euro terugkrijgt, is dat prima. Alle briefjes zijn immers gelijk aan elkaar; ze zien er hetzelfde uit en hebben dezelfde waarde.

Dit is precies wat een fungible token is. Het maakt bijvoorbeeld niet uit welke USDC-tokens jij in je bezit hebt. Alle USDC-token vertegenwoordigen dezelfde waarde: 1 dollar. Dit komt niet door het feit dat dit een stablecoin is. Alle BTT-tokens zijn namelijk ook gelijk aan elkaar; ieder token vertegenwoordig de waarde van de huidige koers.

Non-fungible tokens (NFT’s)

Een non-fungible token is een token waarbij er een verschil is tussen alle tokens. Dit komt doordat ieder token een unieke eigenschap heeft, zoals een speciaal nummer of ID. Hierdoor is het mogelijk om onderscheid te maken tussen de tokens, en kunnen NFT’s voor verschillende doeleinden ingezet worden. Denk bijvoorbeeld aan het opslaan van kunst op de blockchain, of voor het bewaren van speciale items in een spel dat op de blockchain draait.

Bitcoin grafiek in euroGratis nieuwsbrief

Abonneer op onze gratis nieuwsbrief!

Succesvol beleggen

In 10 stappen succesvol beleggen

Populair op BeleggenonlineBitvavo
 • Koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
 • Bitvavo bezoekenBeleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services CommV
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu