Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Wat is het verschil tussen cryptomunten en tokens?

Wat is het verschil tussen cryptomunten en tokens?

Wat is het verschil tussen cryptomunten en tokens?

zaterdag 02 oktober 2021 - door Redactie

De woorden munt en token zijn zeer gebruikelijke termen in de wereld van cryptocurrencies om de verschillende digitale valuta’s aan te duiden die je zou kunnen tegenkomen. Toch worden deze begrippen vaak door elkaar gebruikt.

Het is echter wel mogelijk een min of meer duidelijk onderscheid te maken tussen de twee begrippen. We zullen je in dit artikel vertellen wat nu daadwerkelijk het verschil is tussen cryptomunten en tokens

Wat is het verschil tussen cryptomunten en tokens?

Een munt is een ‘native unit’ van een crypto-economisch systeem, zoals Ether de munt van de Ethereum blockchain is.

Het is belangrijk om aan te geven dat zo’n crypto-economisch systeem afhankelijk kan zijn van meerdere rekeneenheden, en dat er dus meerdere munten voor één systeem kunnen zijn. Neem als voorbeeld het Neo protocol, dat twee native units heeft:

  • NEO (vroeger AntShares genoemd), welke een aandeel vertegenwoordigt dat het recht geeft om deel te nemen aan het consensus algoritme (DPoS), te stemmen in het interne bestuurssysteem en dividenden te ontvangen in de vorm van neogas;
  • Neogas of gas (vroeger bekend als AntCoin), dat dient als de brandstof van het platform door de betaling van transactiekosten mogelijk te maken. Dit moet niet verward moet worden met het gas van Ethereum, dat een andere werking heeft.

Aan de andere kant van het onderscheid vinden we het token, dat een digitale eenheid is die zich ontwikkelt in een ecosysteem. Ook is het ecosysteem niet afhankelijk van een token om te kunnen functioneren. Tokens worden later toegevoegd aan het ecosysteem, zoals ERC-20 tokens die op Ethereum draaien.

Voorbeelden van tokens

Zoals je wellicht weet, is het mogelijk voor gebruikers om tokens uit te geven op een bestaande blockchain. Zo vinden we in deze categorie:

  • Tether USD (USDT), die draait op de Ethereum-blockchain.
  • Basic Attention Token (BAT), dat een ERC-20 token is dat draait op de blockchain van Ethereum.
  • CryptoKitties, welke gebruik maken van het ERC-721 protocol en als non-fungible tokens draaien op de blockchain van Ethereum.

Waar worden tokens voor gebruikt?

Deze tokens worden gewoonlijk uitgegeven om specifieke rollen te vervullen. Dit zijn een aantal van de rollen waar je aan zou kunnen denken:

  • Een token kan worden gebruikt als onderdeel van een gedecentraliseerde applicatie (dApps). 
  • Het kan dienen als een opslagplaats van waarde door een echt actief te vertegenwoordigen. Denk hierbij aan stablecoins zoals USDC of Tether Gold.
  • Het kan de rol hebben van een financieel product (aandeel, obligatie, aandeel in een grondstof, etc.). Dit is het zogenaamde 'tokenizen', waarbij we instrumenten op de blockchain gaan zetten.

Fungible vs. Non-Fungible Tokens (NFT’s)

Omdat er verschillende soorten tokens zijn, wordt het ook niet makkelijker om gebruik te maken van de juiste begrippen.

Fungible tokens

We spreken over fungible tokens wanneer alle tokens aan elkaar gelijk zijn. Dit kunnen we vergelijken met een euromunt of -biljet. Wanneer jij aan een vriend een briefje van 5 euro uitleent, verwacht jij die 5 euro natuurlijk weer terug. Echter, het maakt je niet uit of het ook daadwerkelijk precies datzelfde briefje is dat je terugkrijgt. Wanneer je een ander briefje van 5 euro terugkrijgt, is dat prima. Alle briefjes zijn immers gelijk aan elkaar; ze zien er hetzelfde uit en hebben dezelfde waarde.

Dit is precies wat een fungible token is, zoals bijvoorbeeld een USDC token. 

Non-fungible tokens (NFT’s)

Een non-fungible token is een token waarbij er een uniek kenmerk is om net deze token te onderscheiden van andere tokens. Dit komt doordat ieder token een unieke eigenschap heeft, zoals een speciaal nummer of ID. Hierdoor is het mogelijk om onderscheid te maken tussen de tokens, en kunnen NFT’s voor verschillende doeleinden ingezet worden. Denk bijvoorbeeld aan het opslaan van kunst op de blockchain, of voor het bewaren van speciale items in een spel dat op de blockchain draait.

Bitcoin grafiek in euro

FinstAdvertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu