Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Bitcoin adoptie levert veel geld op voor El Salvador

Bitcoin adoptie levert veel geld op voor El Salvador

Bitcoin adoptie levert veel geld op voor El Salvador

vrijdag 10 september 2021 - door Redactie

De economie van El Salvador draait voor een groot deel op 'remittances', geld dat familieleden overmaken die in het buitenland aan de slag zijn. Door Bitcoin en het Lightning netwerk te gebruiken worden veel kosten bespaard.

Zo'n 70% van de bewoners in El Salvador ontvangen betalingen van familieleden die bijvoorbeeld in de VS werken. In 2020 kreeg het land 6 miljard dollar aan dergelijke betalingen binnen, maar liefst 23% van het bruto nationaal product.

Omdat de meeste mensen in El Salvador geen bankrekening hebben, kan het geld alleen overgemaakt worden door beroep te doen op een dienst als Western Union. In de VS stapt iemand een Western Union kantoor binnen, geeft dollars af en betaalt een hoge kost om het geld vervolgens over te maken. Het duurt zo'n drie dagen vooraleer deze centen in El Salvador arriveren, waar een familielid zich naar een Western Union kantoor moet begeven om het geld op te pikken. Aangezien er op het platteland geen kantoren van Western Union zijn, moeten de familieleden vaak uren per bus reizen om dit geld te gaan halen. Vervolgens is er nog het risico dat ze overvallen worden door bendes die weten dat mensen cash komen ophalen.

Tegenwoordig kunnen er wel betalingen digitaal verstuurd worden via de Western Union app, maar dan nog wordt er vaak een kost aangerekend van meer dan 10 dollar op een bedrag van 100 dollar. Bitcoin fixes this.

Geen transactiekosten in de Chivo wallet

De overheid in El Salvador heeft begin deze week de Chivo wallet gelanceerd, waarmee inwoners voortaan geld kunnen ontvangen uit het buitenland. Elke inwoner krijgt bovendien 30 dollar aan bitcoin toegekend wanneer ze een Chivo wallet installeren op hun smartphone. Gemiddeld gezien ontvangt een gezin zo'n 195 dollar per maand uit het buitenland, wat zowat de helft van hun maandelijks inkomen vertegenwoordigt. De 30 dollar die gratis wordt weggegeven zal dus een enorme incentive zijn om de app te installeren.

De Chivo wallet kan gebruikt worden door mensen uit El Salvador of landgenoten die in het buitenland wonen. Wanneer er geld vanuit het buitenland wordt overgemaakt, dan wordt er geen kost aangerekend. De ontvanger heeft ook de keuze om het geld in bitcoin aan te houden of in dollar om te zetten. Er staan in heel het land Chivo ATM's waarmee gebruikers via QR codes dollar biljetten kunnen ophalen, door geld van hun wallet naar de machine te sturen.

Lightning apps winnen aan populariteit

Ook mensen die liever geen Chivo wallet gebruiken, ontdekken apps die betalingen verzenden over het Lightning network, de second layer toepassing die op bitcoin is gebouwd. CNBC gebruikte het voorbeeld van iemand die 10 dollar naar huis wil sturen. Via Western Union zou hij een kost van $3,24 moeten betalen, een commissie van bijna 33%. Via een app als Muun zou deze transactie slechts 10 dollarcent kosten. De Lightning app Strike werd eerder dit jaar al gelanceerd in El Salvador en is een enorm succes.

Op enkele seconden tijd kan er razendsnel geld worden overgemaakt via Lightning. Technisch gezien worden de dollars van de verzender in bitcoin omgezet, verstuurd over Lightning naar de juiste wallet, waar ze opnieuw naar dollar worden omgezet of een stablecoin zoals Tether of USDC.

Volgens president Bukele zullen diensten als Western Union en MoneyGram zo'n 400 miljoen dollar aan commissies per jaar verliezen, simpelweg omdat El Salvador het bitcoin betalingsnetwerk heeft omarmd. Dat is alvast een groot bedrag dat rechtstreeks in de zakken van de inwoners van El Salvador kan komen.

Zelf cryptocurrency kopen?

Bitcoin grafiek in euro

FinstAdvertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu