Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Wordt Ethereum de blockchain voor obligaties?

Wordt Ethereum de blockchain voor obligaties?

Wordt Ethereum de blockchain voor obligaties?

dinsdag 04 mei 2021 - door Redactie

De Europese Investeringsbank heeft vorige week voor 100 miljoen euro nieuwe obligaties uitgegeven op de Ethereum blockchain.

De Europese Investeringsbank (EIB) is een belangrijke emittent op de obligatiemarkt. De bank is eigendom van de lidstaten van de Europese Unie en financiert Europese projecten. Met het opgehaalde geld worden ook in Nederland mkb bedrijven ondersteund die innoveren of voor jobcreatie zorgen.

Vorige week gaf de EIB een obligatielening uit op de Ethereum blockchain, waarbij 100 miljoen euro werd opgehaald. De obligatie loopt voor twee jaren en wordt afgerekend in euro, zodat de investeerders tokens kunnen kopen in euro en ook hun geld weer terugkrijgen in euro. Het project is op deze manier meteen een test om te kijken of een Central Bank Digital Currency (CBDC) waarde kan toevoegen. In dat geval zouden dergelijke obligaties in een digitale euro kunnen afgehandeld worden, zonder dat er beroep moet gedaan worden op een andere stablecoin of cryptomunt.

De EIB gelooft sterk dat de tokenisatie van de kapitaalmarkten veel voordelen met zich zal meebrengen. Er kan sneller geld opgehaald worden, er zijn minder tussenpersonen nodig, de kosten liggen lager, de settlement verloopt sneller en door de blockchain is er een grote transparantie.

Innovatieve obligaties

Het is niet de eerste keer dat er obligaties worden uitgegeven op het Ethereum netwerk door traditionele partijen. Ook binnen de blockchain wereld wordt er gebruik van gemaakt op een innovatieve manier.

Game changer?

Doordat de EIB nu ook voor de blockchain kiest, is er mogelijk sprake van een game changer. Voor de 'clearing and settlement' is er bij traditionele obligaties nog een derde partij nodig. Deze zorgt ervoor dat de betalingen van de emittent bij de houder van de obligatie terecht komen. Bij de blockchain kan deze tussenpersoon uitgeschakeld worden omdat alles geregeld kan worden via smart contracts.

Volgens Richard Gnodde, Chief Executive Officer van Goldman Sachs International, is de uitgifte van de obligatie een belangrijke stap in de adoptie van blockchain technologie door andere grote emittenten.

Ethereum grafiek in euro

FinstAdvertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu