Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Wordt Ethereum de blockchain voor obligaties?

Wordt Ethereum de blockchain voor obligaties?

Wordt Ethereum de blockchain voor obligaties?

dinsdag 04 mei 2021

De Europese Investeringsbank heeft vorige week voor 100 miljoen euro nieuwe obligaties uitgegeven op de Ethereum blockchain.

De Europese Investeringsbank (EIB) is een belangrijke emittent op de obligatiemarkt. De bank is eigendom van de lidstaten van de Europese Unie en financiert Europese projecten. Met het opgehaalde geld worden ook in Nederland mkb bedrijven ondersteund die innoveren of voor jobcreatie zorgen.

Vorige week gaf de EIB een obligatielening uit op de Ethereum blockchain, waarbij 100 miljoen euro werd opgehaald. De obligatie loopt voor twee jaren en wordt afgerekend in euro, zodat de investeerders tokens kunnen kopen in euro en ook hun geld weer terugkrijgen in euro. Het project is op deze manier meteen een test om te kijken of een Central Bank Digital Currency (CBDC) waarde kan toevoegen. In dat geval zouden dergelijke obligaties in een digitale euro kunnen afgehandeld worden, zonder dat er beroep moet gedaan worden op een andere stablecoin of cryptomunt.

De EIB gelooft sterk dat de tokenisatie van de kapitaalmarkten veel voordelen met zich zal meebrengen. Er kan sneller geld opgehaald worden, er zijn minder tussenpersonen nodig, de kosten liggen lager, de settlement verloopt sneller en door de blockchain is er een grote transparantie.

Innovatieve obligaties

Het is niet de eerste keer dat er obligaties worden uitgegeven op het Ethereum netwerk door traditionele partijen. Ook binnen de blockchain wereld wordt er gebruik van gemaakt op een innovatieve manier. Zo is er ook het voorbeeld van Cryptopay, dat maandelijks een percentage van de omzet uitkeert aan token houders om op deze manier het ontleende bedrag terug te betalen. 

Cryptopay boekt de omzet in euro, maar via de Ethereum blockchain kan deze op een efficiënte manier verdeeld worden. Cryptopay zet maandelijks de totale uitkering vast in een smart contract. De token houders kunnen vervolgens hun betaling aanvragen. Ze ontvangen dan de ETH waarop ze recht hebben op hun Ethereum adres, waar ze ook de CPAY tokens aanhouden.

Game changer?

Doordat de EIB nu ook voor de blockchain kiest, is er mogelijk sprake van een game changer. Voor de 'clearing and settlement' is er bij traditionele obligaties nog een derde partij nodig. Deze zorgt ervoor dat de betalingen van de emittent bij de houder van de obligatie terecht komen. Bij de blockchain kan deze tussenpersoon uitgeschakeld worden omdat alles geregeld kan worden via smart contracts.

Volgens Richard Gnodde, Chief Executive Officer van Goldman Sachs International, is de uitgifte van de obligatie een belangrijke stap in de adoptie van blockchain technologie door andere grote emittenten.

Schrijf in op onze gratis nieuwsbrief

Elke week stuurt Steven je een gratis nieuwsbrief met een overzicht van onze meest recente artikels. De focus ligt op cryptocurrency nieuws.
Ik geef toestemming om mijn e-mail te bewaren
 

Ethereum grafiek in euroGratis nieuwsbrief

Schrijf in op onze gratis crypto nieuwsbrief

Elke week stuurt Steven je een gratis nieuwsbrief met een overzicht van de meest recente artikels. De focus ligt op cryptocurrency nieuws.
Ik geef toestemming om mijn e-mail te bewaren
 

Succesvol beleggen

In 10 stappen succesvol beleggen

Populair op BeleggenonlineBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoekenBeleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services CommV
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu