Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Op naar een Europese regelgeving voor cryptocurrency

Op naar een Europese regelgeving voor cryptocurrency

Op naar een Europese regelgeving voor cryptocurrency

zaterdag 26 september 2020

De Europese Commissie werkt aan een regelgevend kader voor alles wat met cryptomunten te maken heeft. Deze regulatie zal het veiliger moeten maken voor de consument.

Europa beseft dat cryptomunten zoals de bitcoin een financiële innovatie zijn en dat steeds meer bedrijven zich hiermee bezig houden. Ook in Europa zijn er heel wat fintech startups of grote tech bedrijven die financiële diensten willen aanbieden over het hele Europese grondgebied. Om voor meer rechtszekerheid te zorgen wordt er gewerkt aan een 'Digital Finance Strategy'.

Volgens de Commissie zijn er nu nog obstakels die ervoor zorgen dat fintechs hun diensten niet altijd over de grenzen van hun land kunnen aanbieden. De regulering moet dus Europees worden zodat financiële innovatie aangemoedigd kan worden. Hierdoor kunnen de gefragmenteerde financiële markten zich beter integreren in een ééngemaakte Europese financiële markt.

Voor cryptomunten wil de Commissie consumenten beschermen als zij willen investeren in crypto-assets. De zogenaamde 'Regulation on Markets in Crypto-Assets' gaat dan ook over een breed pakket aan maatregelen. Niet alleen de uitgevers van cryptomunten moeten gereguleerd worden, ook alle bedrijven die diensten aanbieden zoals brokers en exchanges. Verder zullen er belangrijke eisen gesteld worden aan de uitgevers van 'stablecoins', cryptomunten die gedekt zijn door een bestaande valuta of een mandje van munten. Denk daarbij aan de Tether of de Libra van Facebook.

Brokers, exchanges en trading platformen zullen een fysieke aanwezigheid in de EU moeten hebben. Ze zullen ten eerste een goedkeuring op zak moeten hebben van een Europese lidstaat. Er komen kapitaalsvereisten, IT en security eisen en de verplichting om de assets van de klanten te scheiden van de eigen assets. Net zoals bij forex brokers moet er dus gewerkt worden met gesegregeerde rekeningen.

Projecten die een eigen cryptocurrency uitgeven moeten een gedetailleerde white paper publiceren, vergelijkbaar met een prospectus bij een IPO. Het management van deze projecten zal aan bepaalde standaarden moeten voldoen en misleidende informatie zal bestraft worden. Op deze manier wordt getracht een einde te maken aan de vele gevallen van fraude.

De EU wil met deze voorstellen een einde maken aan het Wilde Westen dat de cryptocurrency wereld soms nog is. Gevestigde partijen zijn bovendien vragende partij voor meer regulering. Momenteel passen ze al KYC (know your customer) en anti witwasrichtlijnen toe. 

Zelf cryptomunten kopen?

Koers en grafiek CFD op Bitcoin

Bitcoin CFD long of short

Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services CommV
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu