Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Beleg vooral in trackers

Beleg vooral in trackers

Beleg vooral in trackers

dinsdag 02 april 2019 - door Redactie

Uit onderzoek blijkt dat beleggers de beste resultaten neerzetten wanneer hun portefeuille voornamelijk uit trackers bestaat die de wereldmarkt opvolgen.

Financieel expert Jan Longeval, voormalig topman bij  Bank Degroof Petercam, publiceerde recent zijn boek  "God dobbelt niet op de beurs: beter beleggen voor een beter leven". Het is vooral een pleidooi om een groot deel van je portefeuille te beleggen in passief beheerde trackers of ETF's die gewoon de beurs opvolgen.

Longeval haalt academisch onderzoek aan dat bewijst dat 99% van alle particuliere beleggers het slechter doet dan de beurs. Ook voor de fondsenbelegger is er slecht nieuws want van de actief beheerde beleggingsfondsen presteert ook 85% slechter dan de beurs. Dit komt deels omdat de kosten van zulke fondsen erg hoog oplopen. Er moeten immers beheerders betaald worden en dat is bijvoorbeeld niet het geval bij een ETF die een beursindex opvolgt.

Recente cijfers van S&P Dow Jones Indices bevestigen de stelling van Longeval. In 2018 presteerde 68,83% van de actief beheerde fondsen slechter dan de benchmark S&P Composite 1500.

Beleg wereldwijd

Volgens Longeval moet een basisportefeuille dan ook bestaan uit trackers die wereldwijd aandelen en obligaties opvolgen. Wie zich alleen maar richt op de eigen thuismarkt zal immers gevoelig slechter presteren. Het verschil in prestatie tussen Europese en Amerikaanse aandelen is over de voorbije 10 jaren enorm. Zo steeg de Dow Jones de afgelopen 10 jaren van zowat 8.000 naar 25.000 punten, terwijl de AEX steeg van ongeveer 250 naar 520. De Dow Jones verdrievoudigde terwijl de AEX pakweg verdubbelde. En als klap op de vuurpijl werd de dollar ook fors meer waard, wat voor een extra waardestijging zorgde.

Jan Longeval raadt particuliere beleggers aan om minstens 50% van de portefeuille in trackers te investeren. Dit kan een tracker zijn die de wereldmarkt opvolgt of een paar verschillende trackers voor bijvoorbeeld Europese, Amerikaanse en Aziatische aandelen. Daarnaast mogen de groeilanden ook niet vergeten worden en moet er ook geïnvesteerd worden in een ETF die obligaties bevat. Als deze basis is gelegd, dan kan de belegger via stockpicking proberen om beloftevolle aandelen te selecteren. Eventuele slechte prestaties van de zelf gekozen aandelen zouden dan moeten opgevangen worden door de basis van trackers. Op deze manier kunnen particuliere beleggers op termijn een mooi rendement realiseren en zullen ze niet langer behoren tot de groep van slecht presterende beleggers.

Net zoals bij de actief beheerde beleggingsfondsen zijn de kosten ook erg belangrijk voor de particuliere belegger die zelf aandelen koopt. Daarom kan er best gewerkt worden met een goedkope broker.

Het boek "God dobbelt niet op de beurs: beter beleggen voor een beter leven" kan gekocht worden via ondermeer Bol.com.

FinstAdvertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu