Online beleggen

Je bent hier: Home > Leren Traden > 2. Trading plan

2. Trading plan

In tegenstelling tot wat de meeste mensen geloven, moet je niet perfect kunnen inschatten waar de markt een top of een bodem gaat plaatsen. De beste traders weten dat de beurs heel erg onvoorspelbaar is. Ze zoeken al lang niet meer naar systemen die de beursbewegingen kunnen voorspellen.

De beste traders gebruiken een persoonlijk trading plan om zich een weg te gidsen doorheen de snel fluctuerende markten. Een trader heeft een trading plan nodig, net zoals een nieuw bedrijf een duidelijk business plan nodig heeft om succesvol te worden. Winstgevende traders volgen hun trading plan erg nauwgezet op.

Het trading plan bevat eenvoudige en duidelijke regels. Alleen zo is er geen plaats meer voor de invloed van menselijke emoties. Het trading plan zegt wat de trader moet doen en wanneer hij actie moet ondernemen.

Zonder een trading plan zal de trader zich laten leiden door zijn emoties. Hij zal van de ene trade in de andere springen. Telkens gaat hij de markt vanuit een andere invalshoek analyseren en vervolgens weer een nieuwe trade openen. Het is net dat emotionele traden dat je haast zeker richting het financiële faillissement duwt.

De markten zijn een erg complexe omgeving. Zonder je eigen duidelijke regels zal je een ware speelbal worden voor de markt. Je moet dus zelf jouw regels opstellen én deze regels opvolgen. We kunnen je geen pasklare regels geven: je zal zelf op zoek moeten gaan naar de regels die het best bij jou passen en die ervoor zorgen dat je winst kan maken.

Een uitgeschreven trading plan zorgt ervoor dat je consistent gaat traden. Een goed trading plan is namelijk eenvoudig en laat geen ruimte voor interpretatie.

De entry rules

Vooraleer je een nieuwe positie gaat innemen, lees je eerst even jouw eigen entry rules. Aan welke voorwaarden moet voldaan zijn vooraleer long of short te gaan? Verder in dit boek lees je meer over de technische analyse, die je zal helpen om zulke instapregels te bepalen.

De markt zal je steeds proberen te verleiden tot het maken van snelle trades. Als de markt plots begint te bewegen, dan is de verleiding vaak groot om mee op de trein te springen. Ervaren traders doen dit echter niet. Ze nemen hun trading plan erbij en lezen de entry rules. Voldoet de huidige situatie aan deze regels? Ja? Alleen dan stappen ze in. Neen? Dan is het wachten geblazen.

Geduld is dus erg belangrijk. En wat kan ik daar van zeggen? Geduld is een bloem die slechts in weinig beleggerstuinen bloeit!

Tenslotte is het ook erg belangrijk dat de instapregels duidelijk en simpel zijn. Wanneer ga je long of short? Er mag geen ruimte voor discussie zijn. De beste entry rules zijn dan ook simpele regels.

Zijn je entry rules te complex om aan een kind van 8 jaar uit te leggen? Dan maak je het traden nodeloos moeilijk. Je denkt waarschijnlijk: “Wat voor onzin is dat nu? Traden is toch moeilijk, anders deed iedereen het toch?”. Inderdaad, traden is moeilijk. Het hoofd koel houden en strikt je regels opvolgen, dat is moeilijk. Je niet laten verleiden door de markt en zo weinig mogelijk handelen, dat is moeilijk. Maar je koopsignalen? Die moeten eenvoudig zijn!

De exit rules

Deze moeten opnieuw simpel en duidelijk zijn, zodat ze zonder twijfelen opgevolgd worden.

Checklist

Schrijf jouw trading plan neer op papier. Lees het vaak opnieuw om te voorkomen dat je je laat verleiden door de markt om veel te gaan traden.

Het trading plan doet dienst als een checklist. Zijn de voorwaarden voldaan om een trade te openen of te sluiten? Ja? Druk dan maar op de knop. Alleen op deze manier zal je in “the heat of the moment” emotionele trades vermijden.

We zeggen daarom ook vaak dat het trading plan ontworpen is om jou zoveel mogelijk uit te markt te houden. Alleen de trades met een hoge slaagkans zijn interessant. Het trading plan dwingt je om geduldig te zijn: rustig wachten op de juiste setup. Soms betekent dit dan ook dat we heel wat sessies op rij niet zullen traden.

Zoals Jesse Livermore reeds schreef in de jaren 30: “There is the plain fool, who does the wrong thing at all times everywhere, but there is the Wall Street fool, who thinks he must trade all the time. No man can always have adequate reasons for buying or selling stocks daily - or sufficient knowledge to make his play an intelligent play. (...) The desire for constant action irrespective of underlying conditions is responsible for many losses in Wall Street even among the professionals, who feel that they must take home some money every day, as though they were working for regular wages... A stock operator has to fight a lot of expensive enemies within himself.

Volg het trading plan en schaaf het bij als blijkt dat jouw strategie toch niet werkt. De enige oorzaak van slechte trades moet je bij jezelf en jouw trading plan gaan zoeken. Het heeft geen zin om de schuld af te schuiven op markt manipulatie of wat dan ook. Bekijk de entry- en exit rules. Zitten die snor? Dan is het money management of een gebrek aan discipline waarschijnlijk het probleem.

In het volgende hoofdstuk behandelen we money management, een essentieel onderdeel van succesvol traden.


Inhoudstafel Leren Traden 1. Hoe succesvol traden? 3. Money ManagementAdvertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op Beleggenonline
Advertentie

Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu