Online beleggen

Je bent hier: Home > Leren Traden > 13. Gaps, volumes en fibonacci retracements

13. Gaps, volumes en fibonacci retracements

Door Steven Anthonis - @stevenanthonis

Gaps

Gaps zijn gaten op de koersgrafiek. Het zijn gebieden waar geen handel heeft plaatsgevonden. Vaak zijn ze het gevolg van nieuws. Bijvoorbeeld: na de publicatie van beter dan verwachte resultaten opent de markt de volgende sessie plots een stukje hoger. De markt waardeert het aandeel plots enkele dollars hoger. We zien hier een voorbeeld van Facebook, waarbij er geen koersen gevormd werden tussen pakweg $150 en $165.

Gap technische analyse

Gaps zijn potentiële zones van steun of weerstand. De gap van Facebook vormt een steunzone. In een sterk stijgende trend zullen de koersen bijvoorbeeld boven de bovenkant van de gap kunnen blijven. Als de correctie toch doorzet, dan zien we vaak de koers weer opwaarts keren ergens in de gapzone. Bij het voorbeeld van Facebook zien we het aandeel weer opveren rond de $160.

Er wordt vaak gezegd: "gaps moeten gevuld worden". Maar zoals juist beschreven: in een sterk stijgende trend of bij een trendwijziging worden gaps meestal niet gevuld.

Breakaway gaps zien we bijvoorbeeld verschijnen als de koers uit een patroon of boven een weerstand uitbreekt. In de grafiek van Twitter zien we onderaan een breakaway gap: de koers breekt boven de weerstand rond $35 en slaat zo een gat in de grafiek. Het verhoogde volume bevestigt deze uitbraak. Even later keert de koers terug om deze gap te vullen, waarna de doorbroken weerstandszone voor steun zorgt.

Gap technische analyse

Volumes

De volumes worden onderaan de koersgrafiek weergegeven. Ze zijn nuttig bij aandelen. Het volume geeft weer hoeveel stuks er op een bepaalde dag van eigenaar zijn verwisseld.

Stijgende volumes bevestigen een trend. Als er nieuwe toppen gevormd worden in een stijgende trend, dan zien we de volumes graag oplopen. Zien we een nieuwe top die gevormd wordt onder lager volume? Dan wijst dat op dalende koopdruk. In een dalende trend is het net omgekeerd.

In de onderstaande grafiek van Micron Technology zien we het aandeel een mooie stijging maken onder oplopende volumes. Na september nemen de verhandelde volumes wat af en valt er zelfs een neerwaartse trend in de volumes te zien. Dit is een teken aan de wand dat de rally mogelijk kracht aan het verliezen is.

volume technische analyse

Fibonacci Retracements

Markten stijgen of dalen niet in één rechte lijn. Na een sterke stijging vallen de markten even terug, als het ware om even uit te rusten. Deze "countertrend" bewegingen vallen vaak binnen de Fibonacci retracement levels.

In een sterk stijgende of sterk dalende trend zullen de koersen bijvoorbeeld slechts 38,2% van een voorgaande beweging corrigeren. In de onderstaande grafiek maakte het aandeel SNAP een daling van $20.83 naar $10.52. Op deze ganse daling van ruim 10 dollar corrigeert het aandeel opwaarts ten belope van 38,2%. Rond de $14.40 botst het aandeel opnieuw om daarna de daling weer verder te zetten.

fibonacci retracements technische analyse

De andere twee belangrijke niveaus zijn de 50% retracement en de 61,8% retracement. Als de koers boven het 61,8% retracement level stijgt, dan wordt vaak aangenomen dat de voorgaande trend ten einde is gekomen. In dat geval is de kans dus klein dat de daling zich alsnog verder zet.

Het onderstaande voorbeeld van Infosys laat de werking van fibonacci retracement niveaus zien tijdens een stijging. Het aandeel stijgt van een bodem vanaf $503 naar $596, waar we vastlopen. Daarna volgt een correctie, maar het aandeel vindt steun rond het 50% retracement niveau van de gemeten opwaartse beweging. Dit suggereert dat er een hogere bodem gevormd wordt, waarna de stijging zich kan verderzetten.

fibonacci retracements technische analyse

Moest de correctie ons tot onder het 61,8% niveau rond de $538 gebracht hebben, dan was de kans groot dat de hele stijging teniet werd gedaan. Een daling onder dat niveau suggereert dus dat we terug de $503 kunnen gaan opzoeken.

In het volgende hoofdstuk gaan we dieper in op belangrijke candlestick patronen zijn.


Inhoudstafel Leren Traden 12. Koerspatronen 14. CandlesticksGratis e-book

Gratis boek: Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Gratis: het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken

  • * Virtuele munten, reële risico's. De enige garantie in crypto is het risico.Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu