Online beleggen

Je bent hier: Home > Cursus beleggen > Soorten traders

Soorten traders

Geen mens is hetzelfde, dus zijn ook traders allemaal verschillend. Zij maken beslissingen op basis van verschillende informatie en interpreteren die informatie allemaal op hun eigen manier. Ook al zijn geen twee traders hetzelfde, ze kunnen wel dezelfde tradestijl hebben.

Deze tradestijlen kenmerken de voorkeuren van een trader en sluiten aan op zijn of haar persoonlijkheid en persoonlijke situatie. Als beginnende trader is het verstandig jezelf af te vragen welke tradestijl het best bij je past. We herkennen grofweg vier verschillende tradestijlen:

De Scalper

Scalpers zijn traders die heel veel trades op een dag plaatsen, tientallen tot zelfs honderden. Zij richten zich op het behalen van veel maar erg kleine winsten. Trades duren soms seconden of minuten en de meeste scalpers traden alleen tijdens de drukste uren van de dag (tussen 14:00 en 18:00), wanneer zowel de VS als Europa geopend zijn.

Scalpers zijn dus een aantal uren per dag aan hun computer gekluisterd en werken vooral op de minutengrafieken of zelfs tick charts. Door de enorme hoeveelheid aan trades is het scalpen ook psychisch erg zwaar en daarom ongeschikt voor de meeste mensen.

De Daytrader

Dagtraders plaatsen een paar goedgemikte trades per dag en hopen op de trend van de dag mee te liften. De posities worden aan het einde van de dag weer afgesloten, een daytrader gaat niet 'overnight'. Er wordt vooral gehandeld op korte tijdsframes zoals de 5 minuten of 15 minuten grafiek. Doordat ze mikken op bewegingen tijdens de beurssessie kunnen ze nooit grotere trends vangen. Ze moeten dan ook tevreden zijn met meerdere kleine winsten om zo hun rendement op te krikken. Daytraden is een voltijdse bezigheid en er wordt meestal gebruik gemaakt van complexe producten zoals futures.

De Swingtrader

De swingtrader neemt een positie in voor enkele dagen tot enkele weken. De trader probeert zo een korte termijn golf op de markten mee te pakken. De swingtrader analyseert dagelijks de markt om op de hoogte te blijven. Swingtrading is geschikt voor mensen die overdag werken en 's avonds de tijd hebben om de markten op te volgen en economisch nieuws bij te houden.

Swingtraders steunen meestal op technische analyse en maken minder gebruik van fundamentele analyse. Ze gebruiken vaak de 60 minuten grafieken alsmede de dag-en weekgrafieken.

De Positie trader

Een positietrader neemt voor een lange tijd een positie in, van maanden tot jaren. Positietraders openen een trade gebaseerd op uitgebreide analyses en economische vooruitzichten. Ze proberen vrij vroeg in te stappen in een grote trend en proberen deze helemaal mee uit te rijden. Hierdoor zal deze belegger niet zo vaak handelen en erg rustig zijn beslissingen kunnen nemen. Er is namelijk helemaal geen tijdsdruk. Ze gebruiken vooral de week-of maandgrafieken.

Goede & Slechte Tradestijlen Bestaan Niet

Er is geen goede of slechte tradestijl aan te wijzen. Een tradestijl moet aansluiten bij je persoonlijkheid en je persoonlijke situatie. Wanneer je weet welke tradestijl het best bij je past, helpt dit je om een goed tradeplan op te stellen. Een tradeplan van een scalper zal er namelijk anders uitzien dan dat van een swingtrader. Bij het opstellen van je tradeplan is het dus belangrijk eerst te bepalen welke tradestijl het best bij jou past.Advertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu