Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Meme-stock GameStop maakt verbluffende comeback

Meme-stock GameStop maakt verbluffende comeback

Meme-stock GameStop maakt verbluffende comeback

maandag 20 mei 2024 - door Redactie

Het aandeel GameStop heeft een wilde rit achter de rug met honderden procenten winst, gevolgd door een grote crash.

GameStop raakte in de Covid-19 pandemie bekend als een meme-stock, een aandeel dat weinig intrinsieke waarde heeft maar wel een heuse hype rond ontstaat. 

Roaring Kitty

GameStop zat in financiële slechte papieren en werd massaal geshort door grote Wall Street hedgefondsen. Maar YouTuber Roaring Kitty, een alias voor Keith Gill, zag nog wel waarde in GameStop. Wanneer kleine beleggers de aandelen zouden kopen, moesten de hefboomfondsen hun short posities wel afwikkelen door aandelen GameStop terug te kopen. Dat zou tot een short squeeze kunnen leiden, die de koersen fenomenaal laat stijgen.

Melvin Capital onderuit

De commentaar van Roaring Kitty kreeg massaal veel aandacht via het subforum r/WallStreetBets op Reddit, waar Gill op actief is onder de naam 'DeepFuckingValue'. Daarna begonnen veel kleine beleggers effectief het aandeel GameStop te kopen. Het scenario van de short squeeze voltrok zich en GameStop steeg van minder dan 1 dollar tot meer dan 100 dollar. 

Het hefboomfonds Melvin Capital verloor miljarden dollars op zijn short positie en kapseisde, terwijl Keith Gill miljoenen dollars verdiende. Dit verhaal werd trouwens verfilmd en kwam als 'Dumb Money' in de zalen. De film is momenteel te bekijken via de streaming diensten Netflix.

De ondertussen erg bekend geworden Roaring Kitty verdween van het toneel en leek te kiezen voor een anoniem bestaan. Zijn laatste tweet dateerde van juni 2021 en daarna werd niets meer van hem gehoord.

Doet Roaring Kitty het opnieuw?

GameStop maakte midden april een dieptepunt rond de 10 dollar en begon daarna weer aan te trekken. Op vrijdag 10 mei noteerde het aandeel al rond de 18 dollar, een winst van 80% op nauwelijks enkele weken tijd. Maar de koers ontplofte op maandag 13 mei 2024 toen Roaring Kitty voor het eerst weer van zich liet horen. Hij plaatste een mysterieuze tweet en zette vervolgens meerdere korte filmfragmenten online. Zelf spreekt hij niet, maar de fragmenten hebben zijn volgers blijkbaar wel aangezet om fors te speculeren op GameStop.

Op dinsdag 15 mei maakte GameStop een high rond 65 dollar, meer dan 250% hoger dan de slotkoers van vrijdag 10 mei. Daarna bekoelde de rally en begon iedereen winst te nemen, waardoor de koers op vrijdag al terug rond de 22 dollar noteerde. Dat is een daling van zo'n 65% ten opzichte van het hoogtepunt van de week.

Ook andere meme-stocks omhoog

De nieuwe hype rond GameStop zorgde ook voor sterke koersbewegingen bij andere meme-aandelen zoals AMC, SunPower en Koss. Maar ook bij deze aandelen werd de winst al snel weer prijsgegeven.

Ook onder de cryptomunten profiteerden de memecoins van de sterke stijgingen op Wall Street. 

Wall Street surft mee

Tegenover 2021 heeft Wall Street zijn lesje blijkbaar wel geleerd. De grote fondsen volgen tweets en berichten op Reddit op en proberen zo ook mee te surfen op tijdelijke hypes. Uit data van brokers blijkt bovendien dat de particuliere beleggers vooral aan de verkoopkant stonden tijdens de recente stijgingen. Heel wat van deze beleggers hadden nog GameStop aandelen in bezit die ze tijdens de hype in 2021 aan veel hogere koersen hadden gekocht.

Ondanks dat er weinig echte waarde achter de meme-aandelen of memecoins schuilgaat, blijven speculanten de koersen wel opvolgen. Tijdens periodes van hypes komt het er op aan om snel in te stappen en even snel weer weg te zijn. Wie koopt of verkoopt op net het verkeerde moment, kijkt al snel aan tegen grote verliezen.

Grafiek van GameStop

FinstAdvertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu