Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Nieuwe dieptepunten voor Europese gasprijs

Nieuwe dieptepunten voor Europese gasprijs

Nieuwe dieptepunten voor Europese gasprijs

donderdag 22 februari 2024 - door Redactie

De Europese gasprijs daalde deze week tot haast 23 euro, een niveau dat niet meer gezien was sinds mei 2021.

Door de daling noteert de gasprijs op niveaus van voor de grote energiecrisis. De aardgasprijs maakte in mei 2020 nog een dieptepunt onder de 4 euro per megawattuur, maar begon daarna stelselmatig te stijgen. 

De spanningen rond een eventuele oorlog in Oekraïne duwden de aardgasprijs daarna hoger. Bij de start van 2021 noteerde de prijs nog rond de 20 euro, maar daarna sloeg de angst toe. Het stopzetten van de import van Russisch gas zorgde voor angst voor grote tekorten. In 2022 zagen we een topkoers van haast 340 euro per megawattuur.

Ondertussen is er gezorgd voor veel aanbod van vloeibaar aardgas en zijn de Europese voorraden helemaal aangevuld. De gezinnen en bedrijven hebben hun verbruik teruggeschroefd en ook de milde winter zorgde voor minder vraag naar aardgas. Dat zette de prijzen onder druk. In november werd nog ruim 54 euro per megawattuur betaald, maar sindsdien zien we een stelselmatige daling tot de 23 à 24 euro die nu betaald wordt.

Schok blijft mogelijk

Waarnemers wijzen er wel op dat prijsschokken mogelijk blijven. Dat komt omdat zowel de aanbod-als vraagkant snel kunnen wijzigen. Een prijsexplosie zoals in 2021 wordt wel niet meteen verwacht.

Grafiek van Aardgas

FinstAdvertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu