Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Bitvavo is grootste euro spot exchange

Bitvavo is grootste euro spot exchange

Bitvavo is grootste euro spot exchange

dinsdag 16 januari 2024 - door Redactie

Wanneer we naar de volumes in euro op de exchanges kijken, dan is Bitvavo groter dan Kraken.

Klassiek gezien worden cryptomunten geprijsd in dollar, maar in onze regio is de bitcoin koers in euro ook belangrijk. Op crypto exchanges is de euro slechts de derde belangrijkste fiat munt, na de dollar en de Koreaanse won. 

De dollar domineert met 49% marktaandeel en de handel in euro vertegenwoordigt slechts 6 tot 7%. Toch spreken we dan ook over een miljardenhandel. In december 2023 alleen al ging het bijvoorbeeld over een handelsvolume van 16 miljard euro.

Top 5

De top 5 van exchanges in eurovolumes wordt dus aangevoerd door Bitvavo, die in 2023 verantwoordelijk was voor een volume van meer dan 34 miljard euro. Dat is 50,5% van de totale handelsvolumes. De welbekende Amerikaanse exchange Kraken neemt de tweede plaats in met een volume van 25 miljard euro. Het marktaandeel van Kraken komt daarmee op 22,4%. De top vijf wordt vervolledigd door Binance, Bitstamp en Coinbase.

Bitvavo is grootste euro spot exchange

Top 10 assets

Bitcoin blijft met kop en schouders de belangrijkste cryptomunt en tekende in 2023 voor een handelsvolume van meer dan 37 miljard euro. De nummer twee ETH haalde een volume van 15 miljard euro en XRP tekende voor 9,5 miljard euro.

Bitvavo is grootste euro spot exchange

Fiat en stablecoins

Stablecoins die gekoppeld zijn aan de dollar zijn erg populair, zoals USDC en Tether. Zo'n 90% van de transacties in dollar worden uitgevoerd via een stablecoin en in slechts 10% is de settlement in echte dollars. 

Bij de euro zien we een totaal ander beeld. Meer dan 99% van de handel wordt gerealiseerd in echte euro's, terwijl euro stablecoins voor minder dan 1% verantwoordelijk zijn. Dat komt uiteraard omdat er nog geen euro stablecoin is die het vertrouwen van het publiek gewonnen heeft.

Lees hier meer over cryptomunten kopen.

Bitcoin grafiek in euro

FinstAdvertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu