Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Gasprijs daalt onder 30 euro ondanks spanningen aan de Rode Zee

Gasprijs daalt onder 30 euro ondanks spanningen aan de Rode Zee

Gasprijs daalt onder 30 euro ondanks spanningen aan de Rode Zee

dinsdag 16 januari 2024 - door Redactie

De gasprijs daalde onder de grens van 30 euro per megawattuur, een niveau dat sinds de zomer van 2023 niet meer gezien was.

Door de goedgevulde Europese voorraden zullen we de winter kunnen doorkomen zonder al te veel problemen, ondanks de huidige barre temperaturen. De vraag naar gas lag de afgelopen maanden lager omdat de winter tot nog toe vooral mild was. En veel huishoudens zijn het nu gewend om de thermostaat een graadje lager te zetten, wat collectief voor grote besparingen zorgt.

In de eerste zes maanden van 2023 gebruikten huishoudens en bedrijven maar liefst 10% minder energie. De energierekeningen die voorheel wat mensen onbetaalbaar waren liggen nog vers in het geheugen en dat zal nog een hele tijd blijven nazinderen.

Spanningen

Opvallend is dat de gasprijs daalt, ondanks de spanningen in het Midden-Oosten. De Houthi-rebellen vallen daar schepen aan en sturen het internationale scheepvaartverkeer in de war. Vrijdag raakte bekend dat enkele schepen met lng (vloeibaar aardgas) uit Qatar enkele dagen stil lagen. Schepen moeten nu een grote omweg nemen langs Kaap de Goede Hoop en zijn dus veel langer onderweg naar Europa. 

Extreem lage prijzen komen niet meer terug

Voor de oorlog in Oekraïne lagen de gasprijzen rond de 10 tot 15 euro per megawattuur, vooral dankzij de aanvoer van goedkoop Russisch gas. Momenteel voert Europa veel lng in en dat is duurder, dus de lage prijzen van enkele jaren geleden zien we waarschijnlijk nooit meer terug.

Grafiek van Aardgas

FinstAdvertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu