Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Gasmarkt blijft krap, maar prijzen blijven onder controle

Gasmarkt blijft krap, maar prijzen blijven onder controle

Gasmarkt blijft krap, maar prijzen blijven onder controle

donderdag 04 januari 2024 - door Redactie

Door het verwachte koudere weer zit de gasprijs wat in de lift. Enorme stijgingen zoals in 2021 en 2022 worden wel niet verwacht.

De vraag naar gas is deze winter vrij beperkt gebleven. Dat komt door de zachte temperaturen, maar daarnaast is ook het verbuik structureel gewijzigd. Door de explosie van de gasprijs in 2022 hebben de gezinnen de temperatuur in de woning misschien een graadje lager gezet. Daarnaast werden er veel energiebesparende investeringen gedaan, zoals extra isolatie plaatsen. Verder werd er ook overgeschakeld op verwarming met warmtepompen.

Verder heeft Europa de gasvoorraden goed aangevuld tegen lage prijzen. Bij de start van de winter zaten de voorraden voor maar liefst 96% gevuld. Dat was niet altijd het geval. Door de goede startpositie lijkt een grote crisis dus afgewend voor dit jaar.

Alle ingrepen samen zorgen er dus voor dat er wat minder vraag naar gas is. Maar langs de aanbodkant zijn er nog wel heel wat onzekere factoren. Het wegvallen van gas uit Rusland moet namelijk elders gecompenseerd worden. Sommige landen zijn hiervoor al langjarige contracten aangegaan met het Emiraat.

Spanningen in het Midden-Oosten

Een nieuwe factor die sinds kort speelt zijn de spanningen ronde de Rode Zee. Daar vallen Houthi-groeperingen schepen aan als protest tegen de oorlog in Israƫl. Rederijen vermijden daarom deze route, waardoor de aanvoer van olie en gas vertraging kan oplopen. Als het conflict in deze regio verder escaleert en de oorlog dus ook naar andere gebieden verplaatst, is dit slecht nieuws voor de energiemarkten. Een eventuele oorlog in Iran zet uiteraard de productie en uitvoermogelijkheden onder druk.

Fragiel

Alles bij mekaar genomen blijft de gasmarkt dus wel fragiel en kan paniek voor stijgingen van tientallen procenten zorgen. Maar door de hoge voorraad lijkt een vertienvoudiging van de prijs, zoals in 2021, momenteel wel uitgesloten.

Grafiek van Aardgas

FinstAdvertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu