Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Modale Nederlandse werknemer ziet loon in januari met 91 euro stijgen

Modale Nederlandse werknemer ziet loon in januari met 91 euro stijgen

Modale Nederlandse werknemer ziet loon in januari met 91 euro stijgen

vrijdag 30 december 2022 - door Noah

Werknemers die een modaal brutosalaris hebben gaan er vanaf januari met 91 euro per maand op vooruit.

Dat is berekend door staatsdienstverlener ADP. Werknemers met een minimumloon zullen er nog meer op vooruit gaan, namelijk meer dan 200 euro per maand. Zij profiteren namelijk dubbel: zowel van de loonstijging als belastingverlaging. 

Hoeveel is de stijging?

Iemand met een minimum brutoloon van 1.934 euro gaat er netto 218 euro op vooruit. Een werknemer met een bruto modaal inkomen van 3.086 per maand, zal er netto 91 euro op vooruit gaan. Ook de inkomens daar nog boven zullen gaan profiteren. Werknemers met een bruto maandloon van anderhalf keer modaal van 4.629 euro, zal er netto 87 euro op vooruit gaan. Iemand die twee keer modaal verdient, 6.173 euro bruto per maand, zal er netto 98 euro per maand op vooruit gaan.

Waarom stijgt het loon?

Het ADP geeft aan dat de grootste reden voor de stijging de korting op het arbeidsloon is. Dat is een korting die wordt berekend over de belasting van het inkomen van werkenden. Die korting gaat omhoog van maximaal 4.260 euro in 2022 naar maximaal 5.052 in 2023. Dik van Leeuwerden van het ADP zegt: “Goed nieuws. Al lost het met de stijgende prijzen niet meteen alle financiële zorgen van veel Nederlanders op.”

Hogere vergoedingen

Daarnaast kunnen de verhoging van de thuiswerkvergoeding en hogere reiskostenvergoeding positief uitpakken. De maximale onbelaste reiskostenvergoeding gaat namelijk van 19 cent per kilometer naar 21 cent per kilometer. De maximale thuiswerkvergoeding gaat van 2 euro per dag naar 2,25 euro per dag. Werknemers zijn dan nog wel afhankelijk van of hun werkgevers deze vergoedingen gaan verhogen. “Het feit dat het fiscaal mag, betekent nog niet dat een werkgever het arbeidsvoorwaardelijk moet doen”, aldus Van Leeuwerden.

FinstAdvertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu