Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Huizenmarkt kan inzakken door hogere rente

Huizenmarkt kan inzakken door hogere rente

Huizenmarkt kan inzakken door hogere rente

woensdag 21 december 2022 - door Noah

De komende tijd moeten we rekening houden met een flinke inzakking van de huizenmarkt in Nederland. Doordat de hypotheekrente harder stijgt dan verwacht, hebben kopers van huizen een stuk minder financiële ruimte dan gedacht.

Dit zorgt voor erg veel onzekerheid op de markt en daardoor wordt een daling van de huizenprijzen van 6,5 procent verwacht. Een forsere daling is ook niet uitgesloten.

Dat is de verwachting van De Nederlandsche Bank. “De verwachting is dat huizenprijzen de komende jaren dalen: met 3,1% in 2023 en met 3,3% in 2024. Dit is een neerwaartse bijstelling ten opzichte van de juniraming”, aldus de centrale bank.

Schuld van hypotheekrente

De grootste reden voor de inzakkende huizenmarkt is volgens de DNB de hypotheekrente. “De belangrijkste reden is dat de hypotheekrentes meer zijn opgelopen dan verwacht, waardoor de financieringsruimte sterker is afgenomen”, zo luidt de toelichting. 

Opvallend zijn ook de negatieve verwachtingen wat betreft de ontwikkeling van de inflatie. Voor 2023 en 2024 zijn volgens de DNB de voorspellingen erg somber. Zo zouden we in 2023 te maken krijgen met een inflatie van 4,9 procent en in het jaar daarop zelfs met een inflatie van 5 procent. 

Oorlog in Oekraïne

Ook de oorlog in Oekraïne, die nog altijd woedt, speelt een rol. Hierdoor zijn de vooruitzichten op economisch gebied erg onzeker. Dit is terug te zien in de woningmarkt.

Verandering van verwachtingen

Eerder in dit jaar, in juni, waren de verwachtingen voor de huizenmarkt nog heel anders. Destijds werd er namelijk uit gegaan van een stijging in de huizenprijzen van 3,7 procent voor 2023. De verwachtingen voor het jaar erop, 2024, waren eveneens een stijging. Deze zou namelijk 2,5 procent zijn. Door de onverwacht snelle stijging van de rente op een hypotheek en de oorlog in Oekraïne zijn de verwachtingen nu dus plots en zeer sterk neerwaarts bijgesteld.

Nog een slechter scenario

Het plaatje kan er over een paar maanden opnieuw heel anders uitzien en daarom heeft de DNB ook een alternatief scenario uitgezet, voor als de oorlog in Oekraïne nog langer voortduurt. Is dat het geval gaat de DNB uit van een nog hogere inflatie. Dan zouden we namelijk moeten rekenen op een inflatie van ruim acht procent in het jaar 2023 en een inflatie van bijna tien procent in 2024. Ook de economische groei zal in dit geval een stuk kleiner zijn dan verwacht. In 2023 zal dit dan geen 0,8 procent zijn, maar slechts 0,1 procent. In 2024 moeten we dan rekening met een economische groei van 0,4 procent, in plaats van de eerder berekende 1,6 procent. 

FinstAdvertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu