Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Hoeveel belasting over crypto in belastingjaar 2022 betalen?

Hoeveel belasting over crypto in belastingjaar 2022 betalen?

Hoeveel belasting over crypto in belastingjaar 2022 betalen?

maandag 19 december 2022 - door Matt

In 2023 moeten we weer belasting betalen over het inkomen dat we in 2022 hebben verdiend. Bij onze inkomstenbelasting moeten we ook ons vermogen opgeven.

Denk hierbij aan spaargeld of beleggingen in crypto en aandelen. In Nederland moeten we belasting betalen over cryptocurrencies. Wanneer je geluk hebt, valt de hoogte van de belasting mee. In sommige gevallen heb je pech, en moet je een fors bedrag aan de fiscus afstaan. We vertellen je er hieronder alles over. Hier lees je wat de laatste belastingregels in Nederland voor belastingjaar 2022 zijn (je doet hier in 2023 belastingaangifte over).

In welke box betaal ik belasting over crypto?

Hoeveel belasting je over crypto betaalt, is geheel afhankelijk van de box waar jouw cryptocurrencies in vallen. Dit kan box 1 (inkomen uit werk en woning) of box 3 (vermogensrendementsheffing) zijn. Weet je niet zeker in welke box jouw crypto valt? Dan kun je altijd contact met een accountant of boekhouder opnemen.

Box 1

In box 1 valt inkomen uit werk en woning. Is crypto jouw voornaamste inkomstenbron? Heb je naast jouw verdiensten uit crypto geen ander werk waar je een inkomen mee verdient? Dan betaal je in box 1 belasting over jouw cryptocurrencies. Het belastingtarief in box 1 is vele malen hoger dan in box 3.

Maar heb je een baan en daarnaast nog verdiensten uit crypto? Dan valt het inkomen uit je baan in box 1, en je crypto in box 3. Belangrijk om te weten: je kunt maar één inkomen in box 1 zetten.

Box 3

In box 3 plaats je jouw vermogen. Van spaargeld tot schulden en van beleggingen in crypto tot investeringen in aandelen en edelmetalen. Het belastingtarief in box 3 is vele malen lager dan het belastingtarief in box 1. Dit komt doordat de Nederlandse overheid inkomen uit werk en woning al zwaar belast. Overig inkomen en bezittingen worden daarom minder zwaar belast.

Hoeveel belasting betaal ik in box 1?

Vallen jouw cryptocurrencies in box 1? Dan betaal je hier dezelfde belasting als ieder ander inkomen uit werk en woning over. Hieronder zie je een overzicht van de schijven en de bijbehorende belastingtarieven.

Hoeveel belasting over crypto in belastingjaar 2022 betalen?

Actief als miner?

Ben je een miner? Dan is de kans aanwezig dat je belasting over het inkomen uit mining moet betalen. De Belastingdienst weet dat veel miners vrijwel geen winst behalen. Dit komt doordat er veel kosten gemoeid gaat met mining. Je hoeft daarom ook geen belasting te betalen over inkomen uit mining wanneer de kosten groter zijn. Dat verandert wanneer de inkomsten uit mining groter dan de kosten zijn. Je geeft het inkomen uit mining dan op onder ‘inkomsten uit overig werk of winst uit ondernemingen’.

Ontvang je jouw loon in crypto?

Misschien ontvang je jouw inkomen van je werkgever in crypto. In dat geval moet je de waarde van de crypto omrekenen naar de waarde in euro’s. Vervolgens geef je de waarde in euro’s op onder box 1 op de inkomstenbelasting.

Heffingsvrije deel in box 3

In box 3 heb je met een heffingsvrij gedeelte te maken. Dit is een gedeelte van je vermogen waarover je geen belasting hoeft te betalen. Is de waarde van jouw totale vermogen in box 3 minder dan dit heffingsvrije deel? Dan hoef je dus geen belasting te betalen over dit gedeelte. Je moet de hoogte van het bedrag nog steeds aangeven bij de Belastingdienst.

De vrijstelling staat over 2022 op €50.650 (voor fiscale partners op €101.300). Doe je aan groen sparen of groen beleggen? Dan mag je nog een extra heffingsvrij deel voor dit gedeelte gebruiken. Het heffingsvrije vermogen komt dan op €61.215 (voor fiscale partners op €122.430).

Hoeveel belasting betaal ik over crypto in box 3?

De kans is groot dat jouw cryptocurrencies in box 3 vallen, want dat is bij de meeste mensen het geval. Het belastingtarief in box 3 is fors lager dan in box 1. Over het belastingjaar 2022 heb je de keuze uit twee verschillende rekenmethodes.

De overheid had namelijk een nieuwe rekenmethode bedacht. Volgens deze rekenmethode werd spaargeld gescheiden van vermogen in beleggingen. Over vermogen in beleggingen zou een hoger tarief betaald moeten worden. Echter, dit tarief was zo hoog, dat de kans aannemelijk is dat de belasting hoger uitvalt dan het daadwerkelijk gerealiseerd rendement. Daarom besloot de rechter dat dit niet mocht. De overheid gaf vervolgens aan dat ze tot 2026 nodig hadden om met een nieuwe rekenmethode te komen. In 2023 mag je dus kiezen over je de oude of nieuwe rekenmethode gebruikt.

Over het algemeen geldt dat de oude rekenmethode gunstiger uitkomt wanneer je meer vermogen in beleggingen dan in spaargeld hebt. De nieuwe rekenmethode is voornamelijk aantrekkelijk voor mensen die meer spaargeld dan vermogen in beleggingen hebben.

Oude rekenmethode

Bij de oude rekenmethode is het belastingtarief over ieder vermogen gelijk. Het verschil zit in de hoogte van het totale vermogen dat iemand heeft. Des te meer vermogen je hebt, des te hoger het belastingtarief. Hieronder zie je een tabel met de belastingtarieven volgens de oude methode.

Hoeveel belasting over crypto in belastingjaar 2022 betalen?

Nieuwe rekenmethode

Bij de nieuwe rekenmethode wordt vermogen opgedeeld in spaargeld, schulden en overige bezittingen. Cryptocurrencies en andere beleggingen vallen onder ‘overige bezittingen’. De fiscus gaat ervan uit dat je een hoger rendement over overige bezittingen dan over spaargeld verdiend. Er wordt geen rekening gehouden of dit ook daadwerkelijk zo is. Het is dus mogelijk dat je meer belasting moet betalen dan het rendement dat je daadwerkelijk hebt verdiend.

Hoeveel belasting over crypto in belastingjaar 2022 betalen?

Conclusie

We moeten dus belasting betalen over cryptocurrencies. Wanneer crypto het hoofdinkomen vormt, betalen we hier belasting over in box 1. De hoogte van de belasting is dan afhankelijk van de hoogte van het inkomen. De meeste mensen zullen echter in box 3 belasting over crypto betalen. Voor belastingjaar 2022 kun je kiezen tussen de oude of de nieuwe rekenmethode. Heb je veel spaargeld? Dan pakt de nieuwe rekenmethode voordeliger uit. De oude rekenmethode levert je een belastingvoordeel op wanneer je veel vermogen in beleggingen hebt zitten.

Het is aan te raden om je cryptocurrencies altijd aan te geven. Crypto is namelijk niet zo anoniem als je misschien zou denken. Mocht de Belastingdienst er in de toekomst achter komen dat je niet al je cryptocurrency hebt opgegeven, kunnen ze hier met terugwerkende kracht nog een straf voor opleggen. Het niet opgeven van je cryptocurrencies is het in geen enkele situatie waard.

De belastingregels die we in dit artikel hebben besproken gelden alleen voor Nederlandse belastingplichtigen. Ben je belastingplichtig in België? Dan gelden er andere regels voor jou.

FinstAdvertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu