Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Beleggen en risico's

Beleggen en risico's

Beleggen en risico's

vrijdag 08 november 2013 - door Redactie

Zodra je gaat beleggen dan neem je een risico dat je (een deel) van je inzet kwijt kunt raken. Hiervoor in de plaats ontvang je een rendement.

Hoe groot het risico is dat je neemt hangt af van de spreiding van je te investeren kapitaal. Ook is het afhankelijk van welk(e) financiële product(en) je koopt.

Hoog rendement

Als je bereid bent om veel risico te nemen, dan kan je misschien ook een hoog rendement realiseren. En als je weinig risico wilt nemen ontvang je een lager rendement. Het is wel belangrijk om te overwegen of het risico dat je neemt het rendement wel waard is.

Lange termijn

Het is verstandig om alleen te beleggen met geld dat je niet op kort termijn nodig hebt. Als dit wel het geval is, dan kun je geld kwijtraken dat je eigenlijk niet kunt missen. Ook kan geldnood je verplichten om je belegging tegen verlies van de hand te moeten doen.

Obligaties

Een relatief veilige belegging is het kopen van obligaties. En vooral staatsobligaties hebben het karakter om veilig te zijn. Dit komt omdat het niet aannemelijk is dat een staat failliet gaat. Door de kredietwaardigheid te bekijken kun je de risico’s inschatten van een (staats)obligatie.

Aandelen

Beleggen in aandelen wordt door veel mensen gezien als een investering met veel risico. Het rendement op aandelen is echter aantrekkelijk genoeg om veel mensen te overtuigen om ook in aandelen te beleggen. Aandelen met minder risico zijn de defensieve aandelen. Deze aandelen hebben veeleer een stabiele aard en leveren de laatste jaren een constant rendement. Als je meer risico wilt nemen dan zijn agressieve aandelen ideaal voor jou. Agressieve aandelen schommelen veel in waarde en kunnen je veel rendement opleveren, maar ook veel verlies.

Risico's spreiden

Als je gaat beleggen dan is het verstandig om je kapitaal te spreiden over verschillende financiële producten. Bij een tegenvaller bij één financieel product verlies je dan niet je volledige investering. Het spreiden van je belegging kan ook via een beleggingsfonds. Zo’n fonds bestaat, afhankelijk van je risicoprofiel, uit een verhouding tussen obligaties en aandelen.

FinstAdvertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu