Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Ooit gehoord van stijl drift in beleggen?

Ooit gehoord van stijl drift in beleggen?

Ooit gehoord van stijl drift in beleggen?

vrijdag 18 november 2022 - door Redactie

Als je je geld op de beurs belegt kun je het zelf doen, maar je kunt er ook voor kiezen om het uit handen te geven.

Veel beleggers kiezen dan voor een beleggingsfonds waarin ze hun geld steken. Men kan hierin geld inleggen, en vervolgens gaan de fondsbeheerders ermee op de beurs om dit geld te laten renderen.

Focus

Maar wanneer een fonds aangeeft zich te specialiseren in een bepaalde sector of index en vervolgens steeds meer afwijkt van deze oorspronkelijke focus, kan men spreken van stijl drift. Stijldrift treedt op wanneer een actieve fondsbeheerder met een uitgesproken beleggingsstijl het beheerde fonds in een geheel andere stijl begint te transformeren. 

Tomaten of paprika’s

Voor beleggers met een aandeel in deze fondsen kan dit riskant worden omdat men niet meer weet waar het fonds in investeert, en een goede vuistregel in het beleggen is om te beleggen in zaken waar je verstand van hebt. Als je tomaten koopt om soep mee te maken, ga je ervan uit dat wanneer je thuis bent de tomaten zich niet hebben veranderd in paprika’s. 

In het geval van je soep kan de impact klein zijn. Zelfs van paprika kun je nog een soep maken. In de context van een portefeuille van enkele miljarden kunnen de gevolgen veel groter zijn.

Volatiliteit

Als een fonds zichzelf onderverdeeld in kleinere fondsen met een niche focus, kan het zo zijn dat het ene fonds zich volatieler gedraagt dan de rest. Dat hoeft geen probleem te zijn, zolang je er maar van op de hoogte bent natuurlijk. 

Over de breedte kan het zo zijn dat het fonds het heel rustig aandoet. Maar als een fondsmanager besluit het van de ene op de andere dag over een compleet andere boeg te gooien zonder de aandeelhouders van een fonds hiervoor in te lichten dan kan de harmonie uit een fonds raken.

Groeiaandelen

Om een voorbeeld te geven van dit verschijnsel, laten we eens kijken naar een beleggingsfonds dat zich richt op groeiaandelen, beter bekend als growth stocks in het Engels. Groeiaandelen hebben een relatief korte periode van winst, wat leidt tot een hoge omzet en meer mogelijkheden om in een alternatieve stijl af te drijven. 

Als ze onbeheerd worden achtergelaten, kunnen die grote groeiers kenmerken gaan vertonen die meer op waardeaandelen lijken. Er is niks mis met een waarde aandeel, maar wanneer je al genoeg waarde aandelen bezit in je portefeuille, wil je misschien niet nóg meer waardeaandelen.Gratis e-book

Gratis boek: Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Gratis: het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoekenBeleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu