dinsdag 08 november 2022 - door Dylan
Hoewel er nog altijd sprake is van een hoge inflatie in Nederland, neemt de inflatie niet verder toe.
Er is namelijk sprake van een kleine daling in het percentage. De inflatie in oktober kwam uit op 14,3 procent, terwijl in september nog sprake was van 14,5 procent.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek had eerder al op Europese wijze de inflatie berekend en die cijfers naar buiten gebracht. Nu is er een nieuwe berekening gemaakt, ditmaal op basis van de rekenmethode van het CBS zelf. In de afgelopen maand was er sprake van een lichte daling in de energieprijzen. De prijs van gas nam wereldwijd flink af, wat er weer voor zorgde dat de prijzen van nieuwe energiecontracten flink lager kwamen te liggen.
Hoewel de energieprijzen daalden, was dat niet het geval bij voeding en kleding. Ten opzichte van een jaar eerder was voeding maar liefst 14 procent duurder geworden. In september stond dat percentage nog op 12,8 procent. Met name bij brood, graan en zuivel was er sprake van een stijging in de prijs. Vergeleken met vorig jaar is kleding 9,4 procent duurder geworden.
Zowel volgens de rekenmethode van het CBS als de Europese rekenmethode nam de inflatie in Nederland af. Eerder werd al bekend dat er volgens de Europese methode sprake was van een inflatiepercentage van 16,8 procent. Het verschil tussen de Europese methode en die van het Centraal Bureau voor de Statistiek, is dat bij de laatstgenoemde methode kosten worden meegenomen die bijzonder zijn voor Nederland. Het gaat dan om onder andere contributies, woonkosten en belastingen.
Het inflatiepercentage is leidend voor de FNV als het gaat om de looneis in 2023. Zij willen dat de lonen ook gaan stijgen met 14,3 procent. Op die manier moet de koopkracht van werknemers op peil gehouden worden. Daarnaast wil de FNV een automatische prijscompensatie in alle cao’s. Zo moeten mensen standaard kunnen rekenen op het behouden van de koopkracht als de prijzen stijgen.
Disclaimer: beleggen is altijd risicovol. Bescherm steeds jouw vermogen door risico's te spreiden.
Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".